Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj u Manchesteru

'Ovo je za našu nejač ubijenu u Raki, Mosulu...'

Manchester
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
23.05.2017.
u 23:02

Islamistički portali počeli su slaviti odmah nakon napada, uz pozive dobrovoljcima za nove terorističke udare diljem Europe

Najmanje dvadeset i dvoje ubijenih i šezdesetak ranjenih – stravična je to bilanca eksplozije koja je u ponedjeljak pred ponoć odjeknula u predvorju Manchester Arene, odmah po završetku koncerta američke pop zvijezde Ariane Grande. Bombaš samoubojica detonirao je eksploziv u trenutku dok je publika, mahom mlade djevojke i mladići, izlazila iz dvorane, dok je predvorje bilo puno. Bomba kućne izrade bila je napunjena čavlima, komadima žice i metala kako bi udar i krhotine nanijele što veće razaranje i poubijale što je moguće više nedužnih posjetitelja.

‘Vi volite život, a mi smrt’

– Došao sam pred Arenu da pokupim svoju kćer, izašao sam iz automobila kada je užasno odjeknulo. Eksplozija me je bacila desetak metara kroz zrak. Kada sam ustao, oko mene su ležala mrtva tijela, ranjeni su zapomagali... Opći kaos... Utrčao sam u zgradu i pokušao pronaći svoje dijete – izjavio je Andy Holey za lokalni radio.

Panika i očaj zavladali su u trenutku. Iako su hitne službe u kratkom roku došle na poprište masakra, malo se toga moglo učiniti za ljude koji su se u trenutku eksplozije nalazili oko bombaša samoubojice. Njihova tijela bila su gotovo neprepoznatljiva. Hitna je pomoć otpočela izvlačiti ranjenike i prevoziti ih u bolnice diljem Manchestera, dok je istovremeno trajala evakuacija. Nitko u tome trenutku nije bio siguran postoji li još koji napadač u blizini koji će aktivirati drugu eksplozivnu napravu kako bi broj žrtava bio što veći.

Foto: VLm

Razina pripravnosti za policiju u Velikoj Britaniji već je dulje vrijeme podignuta na najvišu moguću razinu, pogotovo nakon napada izvedenog pokraj Westminsterske palače prije nekoliko mjeseci. No ovaj udar u Manchesteru pokazao je ono čega su se snage sigurnosti prikriveno plašile. Teroristi su napade počeli izvoditi ne samo u Londonu već i u ostalim gradovima zemlje. Manchester je uz London i Birmingham treća utvrda radikalnih islamista u Engleskoj.

– Sam London nije lako sigurnosno kontrolirati, no to je izvedivo. Ali sada je jasno da se napadi mogu očekivati bilo gdje i u bilo koje vrijeme – kaže sigurnosni stručnjak George Petrusy.

Iza napada stoji ISIL, odnosno njihovi spavači u Velikoj Britaniji. Potvrdili su to i službeno islamisti iz svog uporišta u sirijskoj Raki, dodajući na svojim internetskim stranicama.

“Obećajemo vam da nećete imati mira sve dok naša djeca i žene ginu od vaših granata. Morate osjećati pakao koji mi osjećamo svaki dan. Razlika između nas i vas je što se mi veselimo smrti i mučeništvu, a vi se toga bojite. Razlika između nas vjernika i vas križara i nevjernika je što ćemo mi živjeti vječno u raju, a vi vječno u paklu. Vrijeme naše braće dolazi jer ima nas svuda, od Bliskog istoka do Europe, od Balkana do Amerike. Kamo god se sakrili i pobjegli, Alahova ruka će vas naći i stići”, stoji na portalu ISIL-a Ummeti i Teuhidit.

‘Naš godišnji odmor - džihad’

Iako je u trenutku napada u Manchester Areni bio samo jedan napadač koji je i sam raznesen u eksploziji, jasno je kako ovakav udar nije mogao počiniti bez pomagača. Iako nije imao onu razinu složenosti kao napadi u Parizu krajem 2015. godine, i ovaj je napad zahtijevao planiranje i razradu. Britanska policija uhitila je 23-godišnjeg muškarca za kojega se sumnja kako je povezan s napadačem, za kojega se vjeruje da je sudjelovao u pripremi samog terorističkog udara.

Dok Britanija oplakuje nevine žrtve, islamistički mediji slave ovaj pokolj.

“Tako lijepo izgledaju gradovi europskih zemalja u kojima žive nevjernici križari i šijiti. Molimo se Alahu da nam svaki dan stižu ovakve slike iz zemalja i gradova nevjernika”, objavio je ISIL-ov portal Ummeti i Teuhidit ispod slike žrtava terorističkog napada.

“To je odgovor na pokolj kojeg su križari predvođeni SAD-om počinili nad muslimanima u Raki, Der Ar Zoru i Mosulu. Nećete nigdje na godišnji odmor i uživati dok ubijate naš narod. Mi sada krećemo na naš godišnji odmor, a to je džihad i mučeništvo protiv neprijatelja”, poručuju džihadisti uz poziv dobrovoljcima za nove terorističke napade u Europi.

Komentara 43

EM
emojmile
00:04 24.05.2017.

Obzirom da vole biti zamotani, zamotati.ljepo i vratiti sve non eu od kuda su došli. Ne poznaju, ne priznaju nasu kulturu, ni vjeru, ni stecevine i cao. Ukinuti vise,ne dati £ nista. Svako sebi.

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
05:44 24.05.2017.

S jedne strane imamo jednostavno sumanutu politiku Amerike koja se ponašao kao "slon u staklarskoj trgovini" i koja zbog interesa šačice moćnika inicira i "producira" ratove po cijelom svijetu, a s druge strane sada pak imamo jednako sumanutu "rekciju" kojaoja može izazvati čak i planetarni sukob civilizacija prema kojem bi se i strahote WWII post ferstum, mogle činiti kao obična "kamilica"!

KA
Karizma
00:51 24.05.2017.

Jedini nacin da se zaustavi vrbovanje djece za teroriam je da se donese zakon po kojem cijela obitelj teroriste ide na 40 godina u zatvor bez prava na pomilovanje.Tad ce cijela obitelj paziti da netko u obitelji nije radikaliziran ii sami ce rijesavati taj problem ili ce prijaviti tu budalu u obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije