Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćen amandman mladog vijećnika

Ovo je prvi hrvatski grad koji će financirati učenicama higijenske uloške

Ilustracija
Marko Jurinec/PIXSELL
14.07.2021.
u 14:12

Financiranje higijenskih uložaka u školama ideja je koja je realizirana u nekoliko škola u Hrvatskoj, no Varaždin će biti prvi grad koji će to uvesti sustavno u sve škole i financirati iz vlastitog proračuna

Ovaj tjedan održana je druga sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojoj je izglasan rebalans proračuna. Između ostalog, usvojen je i amandman mladog SDP-ovog vijećnika Lovre Lukavečkog, koji je predložio osiguravanje sredstva za financiranje higijenskih uložaka socijalno ugroženim učenicama osnovnih škola kojima je grad osnivač.

Financiranje higijenskih uložaka u školama ideja je koja je realizirana u nekoliko škola u Hrvatskoj, no Varaždin će biti prvi grad koji će to uvesti sustavno u sve škole i financirati iz vlastitog proračuna. Amandman je prihvaćen velikom većinom u Gradskom vijeću.

– Određena istraživanja pokazuju da je trećina žena prisiljena štedjeti na ulošcima zbog financijske situacije i to me potaknulo da predložim takav amandman. Obavio sam inicijalne razgovore sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem koji snažno podržava takav projekt te ćemo u narednom razdoblju zajedno sa stručnim službama i školama pripremiti realizaciju. Vjerujem da mi u Varaždinu možemo biti pokretači uvođenja takve ideje na razini cijele države – rekao je Lovro Lukavečki, vijećnik SDP-a i predlagatelj amandmana.

Foto: SDP Varaždin

Lukavečki pritom dodaje kako europska direktiva ostavlja mogućnost državama da primjerice snize PDV na higijenske potrepštine za žene, no to u Hrvatskoj nažalost nije prepoznato.

Ključne riječi

Komentara 2

PP
Pucvala_premium.2
19:10 14.07.2021.

Sad grad mora zaposlit , procelnika za higijenske uloske , zamjenika , vozaca i sluzbeno auto nabavit , nekoliko referentica , ibto sve skupa kostst ce vise nego usteda , tj opet ce sve preko leda obrtnika , zar nije jednostavnije povecat socijalu 20 kn zenama , ali tu opet nema pravde , sta sa siromasnim obiteljima koji imaju musku djecu

VI
vidum
18:41 14.07.2021.

A dečkima Durexe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije