Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRF 2023.

Ovo je najveći zdravstveni rizik koji hrvatski zdravstveni sustav stoji više od 160 milijuna eura godišnje

U Tuheljskim toplicama održana konferencija Harm Reduction Forum
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
27.11.2023.
u 07:15

Borba s posljedicama pušenja hrvatski zdravstveni sustav stoji više od 160 mil. € godišnje

Usvajanjem i aktivnim korištenjem javnozdravstvenih strategija smanjenja štete u borbi s nekim od najvećih zdravstvenih problema današnjice poput ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, debljine, raznih poremećaja prehrane kao i najrazličitijih vrsta ovisnosti, od kojih je najrasprostranjenija pušenje, te neredovitog i nepravilnog uzimanja lijekova, a s kojima se svakodnevno suočava više od dva milijuna građana Hrvatske, hrvatski zdravstveni sustav može ostvariti znatne dugoročne uštede, a građanima osigurati mnogo kvalitetniji i dugotrajniji život.

Zaključak je to 1. međunarodne multidisciplinarne konferencije Harm Reduction Forum – HRF 2023. o smanjenju šteta po zdravlje, a koja je, pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva, proteklog vikenda u Tuheljskim toplicama okupila 50-ak predavača i više od 100 uzvanika iz Hrvatske, regije i EU.

Na konferenciji je istaknuto kako je najveći potencijal korištenja strategije smanjenja štete prisutan kod borbe protiv pušenja, s obzirom na to da u Hrvatskoj imamo kontinuirano visok broj pušača, njih oko milijun, a istodobno sve su dostupniji proizvodi sa smanjenom štetnosti, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica. Na panelu "Harm reduction kod pušenja – ima li pomoći, ima li spasa?" naglašeno je kako su ti proizvodi u isto vrijeme vrlo štetni za djecu, maloljetnike i nepušače. Pušenje je najveći zdravstveni rizik koji hrvatski zdravstveni sustav stoji više od 160 milijuna eura godišnje.

POVEZANI ČLANCI:

– Zato je važno na znanstven način pristupiti ovoj temi i pokrenuti diskusiju među domaćim stručnjacima, regulatorima i zdravstvenim vlastima, što je cilj ove konferencije. Kod pušenja možemo napraviti veliki iskorak poticanjem prelaska pušača na alternativne proizvode, ali moramo jako dobro paziti da istodobno razvijamo i učinkovitije načine smanjivanja korištenja i dostupnosti tih proizvoda djeci, maloljetnicima i nepušačima – izjavio je doc. dr. sc. Ranko Stevanović, predsjednik Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje (HaRPH), koja je organizirala konferenciju. Da se o alternativnim proizvodima debatira i na razini EU, potvrdio je i eurozastupnik Tomislav Sokol koji je rekao da Europski parlament ima balansirano mišljenje o strategiji smanjenja štete kod pušenja i vidi mogućnost da se poticanjem prelaska okorjelih pušača na te proizvode može napraviti dobar iskorak u javnom zdravstvu, ali i naglasio da bi trebalo spriječiti da te proizvode počnu koristiti mladi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije