Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kapitalna ulaganja

Ovo je deset najvećih investicija 
u turizmu u 2013.

'hotelorlando02_nnn_ziv_2201'
24.01.2013.
u 15:50

Plan ulaganja: Samo deset ponajvećih hotelskih kuća na Jadranu kvalitetu podiže s nešto više od 1,3 milijarde kuna

U hrvatskom turizmu ove se godine očekuju investicije od 2,5 do tri milijarde kuna, što je, kako procjenjuju u Ministarstvu turizma, otprilike dvostruko više nego tijekom prošle godine. O početku novog investicijskog ciklusa posvjedočili su još lani podaci HBOR-a, koji je do kraja rujna odobrio nešto više od milijardu kuna turističkih kredita (čak 83 posto više nego u istom razdoblju 2011.), a u obradi je u toj banci potkraj 2012. godine bilo i oko 440 milijuna novih kreditnih zahtjeva.

Zahvaljujući povoljnim kreditnim linijama za tu djelatnost, u HBOR-u, inače, očekuju da će kroz turističke kredite ove godine plasirati između sedam i deset posto više novca. Poticajno će na nova ulaganja, kako priželjkuju u Ministarstvu turizma, djelovati i sniženje stope PDV-a na ugostiteljske usluge s 25 na 10 posto, koje je na snazi od 1. siječnja ove godine.

Kako god bude, već samo deset velikih hotelskih kuća na Jadranu najavljuje velike radove (ponegdje su već naveliko u tijeku) ukupno vrijedne gotovo polovicu svih očekivanih investicija u turizmu – nešto više od 1,3 milijarde kuna.

HUP ZAGREB – Mlini, Srebreno – 380 milijuna kuna

Hotelska kuća HUP Zagreb ove godine prednjači visinom investicija. Potrošit će čak 380 milijuna kuna, a kompletno će rekonstruirati hotel Astareu u Mlinima na razinu četiri zvjezdice, sagraditi bazenski kompleks i visokokvalitetne bungalove te obnoviti ugostiteljske sadržaje. U Mlinima je u planu i rušenje hotela Mlini, koji sada ima dvije zvjezdice, i gradnja novog, boutique hotela sa sto soba i četiri zvjezdice. U Srebrenom se, pak, ruši hotel Orlando i gradi novi sa 260 soba i četiri zvjezdice, koji će imati i kongresni centar, wellness i spa, unutarnje i vanjske bazene... Preuredit će se i vile Srebrenka, Supetar, Jadranka, Lovorka i Borovka, te plažni objekt Češka banja, koji će postati moderan lounge bar. U centru naselja Srebreno planira se gradnja objekta koji će uz trgovački centar imati i 20 luksuznih apartmana te garažu sa 70 mjesta. Inače, planirano je da svi radovi u sklopu hotela Astarea budu završeni do početka ove sezone, a sve do početka sezone 2014.

MAISTRA – Rovinj – 240 milijuna kuna

Ovogodišnji investicijski ciklus od 240 milijuna kuna u rovinjskoj Maistri posebno će obilježiti preobrazba turističkog naselja Amarin. U Amarinu se sa 132 mil. kuna rekonstruira stari dio smještajnih kapaciteta, uređuje bazen i restoran, a kvaliteta se penje na četiri zvjezdice. Sa 70 milijuna kuna, pak, Maistra gradi zajednički bazenski kompleks za hotele Eden i Lone, a Eden će dobiti i novi wellness centar. Završetak radova u Amarinu i na bazenskom kompleksu planiran je, inače, za proljeće ove godine.

VALAMAR - Rabac, Krk – 170 milijuna kuna

Valamar od 170 milijuna kuna planiranih investicija najviše izdvaja za obnovu hotela Valamar Sanfior i apartmana Lanterna u Rapcu. Investicija iznosi 60 milijuna, a novi Hotel&Casa Valamar Sanfior, s četiri zvjezdice, bit će odmorišni hotel za aktivne obitelji i parove. Druga po veličini investicija, od 15 mil. kuna, pretvorit će kamp Politin na Krku u eco-friendly obiteljski kamping resort. Kamp iz naturističkog postaje "tekstilni", a kvaliteta se diže na četiri zvjezdice. Bit će to prvi kamp u Hrvatskoj s wellness uslugama.

ISTRATURIST – Umag – 133 milijuna kuna

Umaški Istraturist ove godine ulaže nešto više od 130 milijuna kuna. Ključna ulaganja su poboljšanje kvalitete smještaja u hotelu Sol Umag te u kampu Park Umag. Nastavljaju se i ulaganja u dodatno unapređenje infrastrukture za produljenje turističke sezone pa se tako, među ostalim, gradi novi teniski centar Katoro. U Istraturistu ulažu i u nogometni kampus Stella maris, Umag Park&Ride sustav za automatsko iznajmljivanje bicikala i nove wellness sadržaje u Stella marisu.

SOLARIS – Šibenik – 110 milijuna kuna

U šibenskom Solarisu nastavljaju s planom da svaki hotel brendiraju za određeni tip gostiju, a u 2013. je red došao na poznati hotel Ivan. Hotelska zgrada ostaje, kao i kategorija od četiri zvjezdice, ali obećavaju visinu usluge od – pet zvjezdica. Kompletno unutarnje uređenje za inspiraciju ima Dalmaciju, a hotel će dobiti i kongresnu dvoranu. Izvan sezone se tako računa na brojne poslovne goste, dok će Ivan ljeti biti orijentiran na goste koji dolaze – u paru. Visina investicije je oko 110 milijuna kuna.

LUKŠIĆ GRUPA – Dubrovnik – 90 milijuna kuna

Ove će godine temeljitu transformaciju proći i dubrovački hotel Kompas, u vlasništvu Lukšić grupe, a u sastavu negdašnje Štrokove grupacije Adriatic Luxury Hotels. Kompas se zatvara nakon završetka glavnog dijela ovogodišnje sezone, u listopadu, a visina investicije iznosi oko 90 milijuna kuna. Preuređeni hotel bit će otvoren uoči sezone 2014., a nakon rekonstrukcije imat će 154 smještajne jedinice, nove sadržaje poput kongresne dvorane i wellness centra, a ponijet će četiri zvjezdice.

PLAVA LAGUNA – Poreč – 64 milijuna kuna

Broj zvjezdica ostat će isti, ali svih četiristotinjak soba porečkog hotela Materada bit će obnovljeno do početka sezone. To je pojedinačno najveća investicija, u visini od 17 milijuna kuna. U ovoj godini iznos planiranih investicija penje se, inače, na 64 milijuna kuna, a ulagat će se i u hortikulturu, uređenje ulaza u turistička naselja, središnju praonicu rublja, ugradnju dizala, natkrivanje bazena, opremanje parcela za mobilne kućice i nabavu novih...

ARENATURIST – Pula, Medulin – 52 milijuna kuna

U pulskoj turističkoj kući planiraju uložiti nešto više od 50 milijuna kuna. Na red za obnovu došao je hotel Palma u Puli, a u planu je i obnova preostalog neobnovljenog dijela hotela Medulin u Medulinu koji već posluje pod brendom Park Plaza i u kojemu je obnovljen velik dio smještajnih kapaciteta. Za jesen je planiran novi investicijski ciklus u Medulinu. Predviđena je temeljita obnova hotela Belvedere te niza drugih turističkih sadržaja u tome mjestu, a planirana investicija vrijedna je oko 150 milijuna kuna.

LIBURNIJA – Opatija – 50,3 milijuna kuna

Investicije u opatijskim Liburnija Rivijera hotelima u ovoj godini iznose 50,3 milijuna kuna. Ta će hotelska kuća najviše potrošiti na uređenje 180 soba u hotelu Ambasador, čija je rekonstrukcija počela prošle godine. Ulaganja u 2013. velikim dijelom obuhvaćaju primjenu novog brenda Remisens koji Liburnija Rivijera hoteli uvode u svojih šest hotelskih kuća. Inače, uredit će se i šest novih soba u hotelu Admiral, a nabavljaju se nove autokućice za autokamp u Medveji.

IMPERIAL – Rab – 37 milijuna eura

Rapski Imperial, u većinskom državnom vlasništvu ali i vlasništvu 2300 malih dioničara, jedino je poduzeće u državnom vlasništvu koje dijeli dividende, a novcem iz poslovanja financira i dio investicija. Ove godine one iznose oko 37 milijuna kuna. Hotel Imperial dobit će unutarnji i vanjski bazen, obnavlja se i preostalih 12 samostojećih apartmana u naselju Suha Punta, autokamp San Marino dobit će u sklopu novog malog trgovačkog kompleksa i 20 soba s četiri zvjezdice, modernizira se kotlovnica, postavljaju solarne ploče u kampu...

>>U Hrvatskoj prvi put ostvareno više od 70 milijuna noćenja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije