Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Entuzijazam

Ove zime i noćno skijanje

skijanje
Miroslav Šantek
27.10.2010.
u 17:25

Proširili smo i očistili glavni spust i dječju stazu – kaže Mladen Korečić, predsjednik jedinoga skijaškog kluba u županiji

Misleći na zimske radosti, članovi Skijaškog kluba Vrelo tijekom proljeća, ljeta i sada u jesen u nekoliko akcija uređivali su svoje skijalište. Nalazi se na prirodnoj, klimatološki zaštićenoj strmini s dugotrajnim zadržavanjem snijega, predjelu povrh Hrastovice, zvanom Vrelo. Po skijalištu je i nazvan Skijaški klub, prvo takvo sportsko-rekreacijsko društvo u Sisačko- moslavačkoj županiji, jedino s vlastitom skijaško-sanjkaškom stazom i sadržajnim programom djelovanja.

Stiže i struja za vučnicu

U tri ovogodišnja doba dragovoljnim masovnim radovima odazvalo se do stotinu muškaraca iz Hrastovice, Petrinje i Siska, mjesta s najviše članova Vrela.

– Proširili smo i očistili glavni spust od starta kod "Dva bora", a slično napravili i s kraćom dječjom stazom, pogodnom za njihovo sigurno skijanje i sanjkanje – kaže predsjednik SK Vrelo, Mladen Korečić. Osnovani su prošle jeseni, tijekom zime prvi puta organizirali zajedničko skijanje u Francusku, a ove godine primljeni su u Zajednicu sportskih udruga Grada Petrinje.

– Iako su male i kratke, staze po padini Vrela naša su velika zimska zabava, razonoda, rekreacija, mjesto okupljanja prijatelja i poznanika. Pravo skijanje doživjeli smo odlaskom punog autobusa u Francusku, na jednotjedni boravak u Less 2 Alpes, sa 200 kilometara staza, od 1600 do 3600 metara visine. Novu sezonu otvorit ćemo skupnim trodnevnim izletom, sredinom prosinca u Kranjsku goru – dodaje M. Korečić. Za masovne akcije na svome skijalištu dobro su se pripremili i organizirali. Najprije je malčiran teren, motorne pile donijeli su Sigur, Korečić, Hanjec, Kaurić, vlastite traktore uzbrdo dovezli Laktašić, Dobrenić, Dumbović, Vračan, Tkalčević i Hanjec. Na sedam mjesta duž padine zapaljeni su ostaci granja, grmlja, lišće i drugi šumski otpad. Na odmorištu su tri janjca na ražnju pekli tajnik Zlatko Sigur i član Predsjedništva Zvonko Belošević, uz njih još i roštiljao mladi član Matej Jurišić.

– Tijekom ljeta kosili smo travu, maknuli panjeve, zaravnavali spust. Do Vrela mislimo sprovesti struju, za pokretanje 150-200 metara vučnice. Po dječjem spustu ove zime održat će se prvo klupsko natjecanje mladeži u skijanju i sanjkanju- govori dopredsjednik Jadranko Kobal.

Čekaju donaciju kioska

Uživat će i u noćnom skijanju, a za dovođenje struje dogovaraju s Elektrom, a o postavljanju stupova s Hrvatskim šumama. Klub je već kupio reflektore, a u pričuvi čeka njihov vlastiti agregat. Obećano im je doniranje metalnog kioska za čuvanje opreme i spremanje alata na prostranom odmorištu s velikom drvenom nadstrešnicom. Tu će se odvijati dodatni zimski sadržaji. Na kuhanje hrastovačkog vina, rakije, roštiljanje, kotlovinu, odojke i drugu okrepu jelom i pićem u snježnoj bjelini Hrastovičke gore mislilo se u vrućim ljetnim radovima. Složena je hrpa drva, pregledana nadstrešnica, očišćena dva prilazna puta do Vrela. Zadnjoj akciji pridružila su se djeca i supruge, čelnici kluba podijelili su 108 članskih iskaznica, a održana je i prva skijaška kestenijada.

Dogovoreni su i detalji za prvi klupski skijaški bal.

– Održat će se 29. listopada u hotelu Panonija u Sisku. Bit će vesela i masovna zabava, s najmanje 250 članova i naših pozvanih prijatelja – kaže tajnik Zlatko Sigur. Ulaznica je 100 kuna. U predsjedništvu Skijaškog kluba Vrelo još su Jura Prinčić, dr. Miroslav Petračić, Nina Panjan, Draginja Gržin, Đuro Gajić. Financijski se najviše oslanjaju na članarinu, donacije i sponzore, a svaka kuna i druga pomoć bila bi pozdravljena među ovim entuzijastima zimskog uživanja na skijama i sanjkama. Označili su i tri staze. Prva od njih je "Potok" dužine oko 250 metara koja većim dijelom prolazi kroz šumu, druga je "Od dva bora", duga 200 metara i na njoj je vučnica, a treća je "Od oraha", dužine 50 metara i koriste je početnici.

Ključne riječi

Komentara 2

II
ivan.ivanis
19:56 27.10.2010.

Nije točna tvrdnja da je to jedini ski klub na županiji. Ski klub Moslavina iz Kutine osnovan je 2007.g. Klub je obnovljen na tradiciji prijašnjeg kluba koji je djelovao u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Znači ima dva kluba na županiji i to vjerojatno nikome ne smeta.

SP
simpa_paket
07:58 28.10.2010.

Bravo Hrastovica!! Ponosna sam na Vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije