Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA GRANICE

Božinović obišao granicu: 'Brine nas da je broj migranata u BiH ove godine uvećan'

Stara Gradiška: Davor Božinović posjetio je  policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/20
26.03.2024.
u 15:58

Ministar Davor Božinović obišao je granicu na Savi kod Stare Gradiške i policajce koji je čuvaju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je granicu na rijeci Savi i policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Stara Gradiška u Brodsko-posavskoj županiji. Ove godine evidentirano je 138 slučajeva nezakonitih prelazaka državne granice, a 592 krijumčara migranata uhićena su upravo zahvaljujući mobilnim jedinicama za nadzor granice. To je porast od 115 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 275. Ministar je sudjelovao i u vožnji ophodnim čamcem na Savi. Granična policija u Slavoniji čuva 175 kilometara dugu riječnu granicu.

- Brine nas činjenica da je broj migranata u Bosni i Hercegovini ove godine uvećan za oko 35 posto u odnosu na prošlu godinu, ali našim djelovanjem postigli smo to da je u Hrvatskoj oko 19 posto manje zabilježenih nelegalnih prelazaka. To samo možemo zahvaliti vrlo učinkovitom organiziranom i promišljenom radu hrvatske policije – rekao je Božinović.

Ministar je istaknuo kako se policija na ovom području susreće s brojnim izazovima, ne samo u sprječavanju migranata, već i u zaštiti njihovih života. Ovdje se nalazi i nekoliko ronilačkih punktova budući da migranti na tom sektoru uglavnom koriste improvizirane splavove koji se nerijetko raspadnu pa su životi migranata ugroženi. Pritom je iznio podatak da su policajci samo lani iz Save spasili 40-ak ljudi, uključujući žene i djecu.

GALERIJA Davor Božinović posjetio policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija

Stara Gradiška: Davor Božinović posjetio je  policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija
1/20

Ministar je rekao da je od početka ove godine do proteklog ponedjeljka na području PU brodsko-posavske uhićeno 54 krijumčara migranata i njihovih pomagača, što je porast za 350 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 12. 

Iz PU brodsko-posavske izvijestili su kako štite državnu granicu uspostavom stalnih i povremenih kontrolno-nadzornih točaka, vlakopratnjom od Vrpolja do Okučana te pojačanim nadzorom željezničkog kolodvora u Okučanima, kao i željezničkog i autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Zaštita državne granice provodi se u tri zone. Zaštita prve zone na Savi provodi se službenim plovilima, auto i pješačkim ophodnjama, motociklom, službenim psima, mješovitim ophodnjama s kolegama iz BiH, termovizijom i dronovima. Nadzor druge zone u dubini od granične crte do autoceste A3 provodi se kamerama, mobilnim timom i ophodnjama. Treća zona do granice sa susjednim županijama kontrolira se mobilnim timom, ophodnjama te stalnim nadzorom vlakova.

Komentara 3

TO
Toronto20
16:06 26.03.2024.

Uhiceni krijumvari a sta je sa migrantima to mene vise zanima,njih cemo hranit?O tome ne pisete koliko nas kostaju ti miljenici nase vlade.

FR
frane19
20:51 26.03.2024.

Mene ne brine što je broj migranata u BiH ove godine uvećan. Mene brine što je broj migranata u RH ove godine uvećan, a ti ne rsdiš ništa da ih zaustaviš. To mene brine.

MI
Mikis
16:38 26.03.2024.

brine njim malo morgen. brine ih samo lad pinkica iz Eu stane jer nema novih deportiranih u Hr, a nisu usli ni krocili kroz Hr i brine ih manjak migranata na granici jer onda nema pinke od Eu. klika kdzz od ovoga radi biznis. Njenacka vraca ljude rodene u Turskoj , a za Tursku su politicki disidenti, pa ih Njemacka salje uz placenu avio kartu u Hr. Sve po dogovoru u sobama Brisela. Tolko o tome sta njih brine. To sto hrvatski gradani su poginuli kao kolateralne zrtve divljanja krijumcara i ilegalaca po nasim cestama, to nikome nije tema osim ozaloscenima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije