Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još se traga za Perom Kukićem (25) i Robertom Kneževićem (36)

Ove godine iz kaznionica ‘išetalo’ 11 zatvorenika

potjera
Anđelko Suhodolčan/24 sata
27.09.2009.
u 18:27

Uglavnom se radi o bjegovima iz poluotvorenih i otvorenih uvjeta, dok iz kaznionica zatvorenog tipa nitko nije pobjegao već gotovo tri godine

Kada ste iza rešetaka, svako odstupanje od svakodnevnice dobro dođe jer razbija ustaljenu dnevnu rutinu. Tom se logikom vjerojatno vodio i Robert Knežević (36), koji je prošle nedjelje, umjesto intimnog druženja sa suprugom u sobi za privatne posjete Okružnog zatvora u Gospiću, radije izabrao - bijeg u slobodu, jednostavno išetavši kroz glavni ulaz zatvora.

Bježe iz blažih uvjeta
Knežević, koji je izdržavao jedno i pol godišnju kaznu zatvora zbog krivotvorenja dokumenata i šverca, postao je tako 11 zatvorenik koji je od početka godine, na ovaj ili onaj način išetao iz zatvorskih zidina.

- Iz zatvora i kaznionica, u prvih devet mjeseci ove godine, udaljilo se 11 osoba. U jednom slučaju to se dogodilo tijekom sprovođenja, dva puta su zatvorenici pobjegli iz zatvora i kaznionica otvorenog tipa, a osam puta iz onih poluotvorenog tipa (u kojima su inače blaži uvjeti, op.a.)

Što se tiče zlouporaba pogodnosti, od početka godine ih je bilo 28. U 20 slučajeva zatvorenici se nisu vratili sa vikenda ili dopusta, dok se osam osoba nije vratilo s prekida kazne. No prekid kazne je nešto što odobrava sudac izvršenja, a ne mi. Ove godine nismo imali niti jedan bijeg iz kaznionica zatvorenog tipa ili onih maksimalne sigurnosti - kaže Branko Peran v.d. ravantelja Uprave za zatvorski sustav.

Lani ih pobjeglo 20
Bjegova iz kaznionica zatvorenog tipa nije bilo ni 2007. ni 2008., što je ohrabrujući podatak, u usporedbi sa 2001. kada ih je bilo 19. Što se pak tiče bjegova iz poluotvorenih ili otvorenih uvjeta, njih je 2008. bilo 20, a 2007. godine 68.

Osim Kneževića, najpoznatiji ovogodišnji bijegunac je bio Mario Kompanović, osuđen na 14 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva. Poput Kneževića, i on je jednostavno išetao iz Kaznionice u Požegi, da bi se koji dan kasnije sam prijavio policiji u Zagrebu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije