Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetništvo

Ovce koje su trebale samo brstiti travu razvile obiteljski posao

'sirana_ivj_zag_180510'
'Photoshop'
18.05.2010.
u 15:25

Dnevni kapacitet prerade je sto litara ovčjeg mlijeka ili oko 12 kilograma sira, a proizvodi se najvećim dijelom prodaju na vlastitom gospodarstvu

Branka i Josip Lamot prve su ovce nabavili da bi pobrstile okolne brežuljke oko njihove obiteljske kuće u šumovitom predjelu Gornjeg Maclja.

Stado je naraslo

Malo po malo obitelj Lamot širila je posao s ovcama. Od tri mliječne ovce stado je naraslo do danas na 30 ovaca. Na prijedlog Županije obitelj se uključuje u projekt proizvodnje autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog zagorja.

– Bilo je naporno. Ovčji sir nije tradicija u Zagorju, pa je plasaman sireva na tržište bio težak posao, ali vidite, trud se isplatio – kazala je Branka Lamot na otvaranju obiteljske mini-sirane.

Radi se o prvoj takvoj sirani u Krapinsko-zagorskoj županiji, a svečano ju je otvorio župan Siniša Hajdaš Dončić.

– Županija pomaže razvoj poduzetništva na selu te prodaju proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čineći tako tradicionalne zagorske proizvode konkurentnima. Ono što se može učiniti s obzirom na veličinu parcela i činjenicu da nema okvira za neku veću proizvodnju, jest upravo poticaj malim i kvalitetnim proizvođačima – istaknuo je prigodom otvorenja župan.

– Kako bi naši sirevi postigli pravu kvalitetu puno nam je pomogao dr. Samir Kalito iz Ministarstva poljoprivrede. Certifikat Agronomskog fakulteta dobili smo 2008. za položeno teoretsko i praktično znanje iz područja sireva. Kad smo se prvi put 2007. s našim sirevima pojavili na državnoj izložbi dobivamo prvu zlatnu plaketu, a zlato je uslijedilo i sljedeće dvije godine – zadovoljni su Branka i Josip. Ove godine njihov trud zahvalnicom je nagradila i njihova Općina Đurmanec.

Pomoć Županije

Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Lamot Županija je omogućila otvaranje ove mini-sirane kroz izradu elaborata, edukaciju, sudjelovanje na seminarima, donošenjem Pravilnika o dobroj higijeni, kao i plaćanjem Komisije za odobrenje objekta.

Pomoću novca Ministarstva poljoprivrede sagrađena je mini-sirana za proizvodnju ovčjeg sira.

Dnevni kapacitet prerade ovog objekta iznosi sto litara ovčjeg mlijeka ili oko 12 kilograma ovčjeg sira. OPG Lamot svoje proizvode najvećim dijelom prodaje na vlastitom gospodarstvu te redovito sudjeluje na seminarima i izložbama gdje predstavlja Krapinsko-zagorsku županiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije