Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE VIDEO

Ova scena u Jadranu prije 30 godina je bila skoro nezamisliva. Sad je more puno labudova

25.10.2022.
u 14:42

Pogledajte kadrove koje smo snimili u uvali Galešnica u mjestu Grebaštica kraj Šibenika.

Iako su već dugo česti gosti jadranskih uvala, za mnoge je slika labudova u moru i dalje egzotična pojava, a za turiste prava atrakcija. Tako je bilo nekad i u vrijeme našeg djetinjstva, tada nije bilo uobičajeno sresti jato labudova nastanjeno u nekoj uvali srednjeg Jadrana. Danas ih možemo vidjeti u gotovo svim mjestima uz obalu, a često se odluče i prošetati rivom na oduševljenje prolaznika.

VIDEO: Ova scena u Jadranu prije 30 je godina bila skoro nezamisliva, a sad je more puno labudova

Neka područja ipak su im draža i prirodnija kao staništa. Na ušću rijeke Krke u more kod Šibenika bijele ptice već dugo krase vizuru šibenskog zaljeva, no proteklih godina elegantne slatkovodne plivače viđamo sve južnije, i do Primoštena. Čini se kako se ovdje osjećaju kao kod kuće. Iako su vrsta prilagođena životu i gniježđenju u slatkoj vodi, labudovi putuju na jug i traže nezaleđenu vodu kako bi se prehranili biljkama s morskog dna.

Uzrok sve većeg broja labudova u našem moru rezultat je globalnog zatopljenja, struka je po tom pitanju složna. U Jadranu su zabilježene mnogobrojne nove vrste riba kojima pogoduje podizanje temperature mora, a koje mogu biti i velika opasnost za naš ekosustav. Novi stanovnici jadranske obale tako su postale i razne ptice koje dosad nismo navikli viđati. 

Dva labuda jutros su posjetila uvalu Galešnicu u mjestu Grebaštica pokraj Šibenika. Prije dvadesetak godina, to je bilo gotovo nezamislivo, no labudovima se sviđa pa sve češće dolaze u zaljev koji je inače najzavučeniji dio šibenskog obalnog područja  pa im sigurno odgovara i veća temperatura mora. A baš u samom dnu te najdublje vale smjestila se Grebaštica, malo ribarsko mjesto u kojem se zbog posjeta labudova nitko posebno ne uzbuđuje. Tek pokoji pas s rive lijeno bi podignuo pogled kada bi uočio da se nešto čudno događa, pa je par crvenokljunaša u miru uživao u privatnosti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije