Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZAGREBAČKA

Znate li koja hrvatska županija ima najviše gradova?

Pazar split tržnica
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/5
07.10.2023.
u 07:06

Hvar, Imotski, Kaštela, Komiža, Makarska, Omiš, Sinj, Solin, Split, Stari Grad, Supetar, Trilj, Trogir, Vis, Vrgorac i Vrlika gradovi su koji se nalaze u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U našoj zemlji postoje - 172 grada. Najveći, naravno, znamo koji je, znamo i da je Hum vjerojatno najmanji grad na svijetu, ali on je zapravo tek - spomen-grad, administrativno na papiru, je Hum naselje... Najmanji je, prema najnovijem popisu, Grad Komiža na Visu sa 1.394 stanovnika, a slijede ga - Vrlika (1.728), Hrvatska Kostajnica (1.879) i susjedni Grad Vis (1.918). Tek su tri grada u našoj zemlji koja imaju više od 100 tisuća stanovnika - Zagreb, Split i Rijeka.

No, koja županija ima najviše gradova? Grad Zagreb, kao 21. županija ih ima - najmanje. Tek jedan grad. Zagrebačka županija ima devet gradova, od Samobora, preko Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog, Velike Gorice... Uz Zagreb, najmanje, svega dva grada, ima - Brodsko-posavska županija (Slavonski Brod i Nova Gradiška), a svega tri grada ima Međimurska županija (Čakovec, Mursko Središće i Prelog).

Ipak, jedna županija ima čak - 16 gradova! Logika govori da bi to morala biti jedna od županija koje su na moru, te u svom sastavu ima i gradove na otocima. Dubrovačko-neretvanska županija, iako ima prekrasne otoke poput Lopuda i Šipana, koje posljednjih ljeta otkriva i obitelj Davida Beckhama, to nije, tamo je jedini grad koji je na otoku - grad Korčula. Ta ima svega pet gradova. A nije ni Zadarska županija, iako u sastavu ima brojne otoke, ali oni nisu i - gradovi. Nije ni Istarska, ni Šibensko-kninska, a ni Ličko-senjska.

Druga najveća županija po broju gradova je - Primorsko-goranska županija, ima čak 14 gradova, od Delnica i Čabra sve do Maloga Lošinja i Cresa.

A najviše gradova ima - Splitsko-dalmatinska županija, a to su redom gradovi: Hvar, Imotski, Kaštela, Komiža, Makarska, Omiš, Sinj, Solin, Split, Stari Grad, Supetar, Trilj, Trogir, Vis, Vrgorac, Vrlika.

Otoci Vis i Hvar, svaki, imaju gradova kao i - Brodsko-posavska županija...

A Splitsko-dalmatinska županija ima i najviše općina, čak 39. Od Bola na Braču, preko Hrvaca, sve do Šolte, Zagvozda, Zmijavaca, Prgometa, Postire, Prološca, Klisa, Muća… I u svih tih 16 gradova i 39 općina, iako stanovnici sa 55 različitih adresa na osobnim iskaznicama, jasno je da ti stanovnici u nogometu navijaju tek za - jedan klub...

Komentara 6

VK
vječni krojf
08:29 07.10.2023.

Pola navedenih i nisu gradovi,već malo veća sela.Opcina ima kod nas bože te sačuvaju,a to košta državu,odnosno porezne obveznike.Dva mala sela općina i u svakoj par zaposlenika koji nemaju šta raditi.

Avatar rothmans
rothmans
11:01 07.10.2023.

Sad izračunajmo koliko svaki grad i svaka općina ima načelnika, pročelnika, njihovih zamjenika, predsjednika, potpredsjednika, njihovih zamjenika, tajnika i tajnica, upravitelja, zamjenika, opet tajnika i tajnica, službenih vozila, vozača, .....

MI
mikimouse12
08:27 07.10.2023.

Kad ima toliko selendri od 5 tisuca ljudi koji imaju status grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije