Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarska brigada

'Ova brigada upisana je zlatnim slovima u povijest, slomila je kičmu agresora'

Obilježavanje 28. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade HV-a
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/16
23.09.2019.
u 14:59

Obilježeno 28 godina od ustroja 204. Vukovarske brigade.

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je obilježena 28. obljetnica ustroja 204. Vukovarske brigade. Bila je ovo još jedna prilika da se preživjeli prisjete ratnih dana od prije gotovo tri desetljeća kao i poginulih i nestalih suboraca.

- Iako je svaka četvrt u Vukovaru imala organiziranu obranu od srpske agresije i srpskih paravojnih postrojba bilo je nužno oformiti brigadu koja će uvezati sustav obrane grada. Preko 900 branitelja grada Vukovara pripadnika 204. vukovarske brigade položilo je život za slobodnu hrvatsku državu. Obveza cijeloga društva je pokloniti se tim žrtvama, biti uz njihove članove obitelji. Nakon okupacije grada gotovo svi pripadnici ove brigade su zarobljeni i odvedeni u srpske koncentracijske logore gdje su preživjeli pakao. Sve to ostavilo je velike posljedice za zdravlje branitelja i zato je važno biti danas s njima i biti ovdje u Vukovaru i iskazati im zahvalu i poštovanje, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Obilježavanje 28. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade HV-a
1/15

Vukovarski branitelj i jedan od zapovjednika obrane gradske četvrti Borovo naselje Ivo Kovačić rekao je kako su posljedice rata i strahote koje su pripadnici ove brigade preživjeli u logorima za mnoge branitelje nažalost bile pogubne jer mnogih pripadnika 204. vukovarske brigade više nema među živima.

- 204. Vukovarska brigada ukupno je brojala 5493 pripadnika od kojih je njih 923 poginulo ili nestalo. Naš najveći problem danas je zdravlje. Godine i posljedice rata i logora dolaze sada na naplatu, rekao je Kovačić.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako je 204. Vukovarska brigada upisana zlatnim slovima u noviju hrvatsku povijest.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

- Riječ je o brigadi koja je proizašla iz običnoga hrvatskoga puka, koju su popunjavali civili koji su se u svega nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike i pokazali kako se brani Domovina. To je brigada koja je slomila kičmu velikosrpskome agresoru upravo ovdje u Vukovaru i time doprinijela krajnjoj pobjedi hrvatske vojske 1995. godine vojno-redarstvenom akcijom Oluja, rekao je Pavliček.

Komentara 5

PO
pozornik66
16:56 23.09.2019.

Slava im 🙏🇭🇷

Avatar Observer48
Observer48
16:17 23.09.2019.

Koliko ih hvalimo nisu se baš iskazali. Btw kome su slomili kičmu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije