Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Sveta Marija Magdalena"

Otvoren prvi vjerski vrtić u Sisačko-moslavačkoj županiji

Sela: Biskup Vlado Kosić blagoslovio prostorije dječjeg vrtića Sveta Marija Magdalena
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
28.11.2016.
u 14:30

- Ovo je vrtić koji ima sve što imaju i javni vrtići, uz dodatni vjerski odgoj koji roditelji mogu tražiti i u drugim vrtićima jer Vatikanski ugovori jamče vjerski odgoj u svim vrtićima, kao dodatni sadržaj - biskup Košić

Prvi vjerski vrtić u Sisačko-moslavačkoj županiji, "Sveta Marija Magdalena" u Selima kod Siska počinje s radom 5. prosinca i imat će, za sada, jednu skupinu mališana. Vlasnik je vrtića Sisačka biskupija čiji je biskup mons. Vlado Košić, u ponedjeljak blagoslovio novouređene prostorije.

"Ovo je vrtić koji ima sve što imaju i javni vrtići, uz dodatni vjerski odgoj koji roditelji mogu tražiti i u drugim vrtićima jer Vatikanski ugovori jamče vjerski odgoj u svim vrtićima, kao dodatni sadržaj. Uspjeli smo u kratkom roku ishoditi svu suglasnost i sve dozvole te se nadamo da će iduće godine u vrtić krenuti i druga skupina, jer za dvije imamo prostor" – istaknuo je biskup Košić obišavši novi vrtić koji se nalazi u sklopu Pastrolanog centra župe Sv. Marije Magdalene u Selima.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U tim je rpostorijama, u najmu, djelovao javni vrtić pune 23 godine, do travnja ove godine, nakon čega je premješten u Područnu školu Greda. U Biskupiji su odlučili iskoristiti prostor, ali i ispuniti želje roditelja da se nastavi predškolski odgoj na istom mjestu. Do sada je Sisačka biskupija u uređenje prostora i opremu uložila 700.000 kuna, a financirat će i zaposlenu odgajateljicu, spremačicu te ostale troškove.

Ravnateljica je sestra Krešimira Katarić, dugogodišnja odgojiteljica u sličnim vrtićima u Zagrebu. "Nakon 22 godine rada kao odgojateljica ovo mi je novi izazov da nastupam kao ravnateljica. Imat ćemo sve odgojno obrazovne sadržaje kao i u redovnim vrtićima uz dodatni vjerski odgoj" – rekla je sestra Krešimira.

Kako je istaknula prof. Marija Ivanković, voditeljica Odjela za predškolski odgoj pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta riječ je o 54. vjerskom vrtiću u Hrvatskoj, od kojih su 52 katolička. No, ovo je prvi i, za sada, jedini vrtić kojem je vlasnik jedna Biskupija, a ostalim sličnima uglavnom su vlasnici redovničke zajednice.

>> Kritičari: Odvajanje nije prirodno i nema smisla Zagovornici: Odvojene škole praksa su u svijetu

Komentara 1

PU
Puflec
17:09 28.11.2016.

nakon 23 godine vrtić premješten u Gredu, je li? A zašto? To nije rečeno. Zato što je dragi župnik digao najam toliko da je gradu to postalo preskupo plaćati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije