Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radioastronomija

Otvoren najveći radioteleskop s tanjurom od 1000 kilometara

LOFAR (1)
Foto: Vibor Jelić
1/7
12.06.2010.
u 20:15

U LOFAR-u surađuju mladi zagrebački astrofizičar dr. Vibor Jelić u centrali u Nizozemskoj, i dr. Vernesa Smolčić s instituta Argelander u Bonnu

Nizozemska kraljica Beatrix svečano je jučer pustila u rad LOFAR, najveći radioastronomski opservatorij na svijetu. Signale iz tehnički jednostavnih antena razastutih sustavno od središta u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji sve do tisuću kilometara udaljenih Poljske i Ukrajine, u jedinstvenu sliku objedinjava superračunalo na Sveučilištu u Groningenu.

Dok LOFAR-ove radio antene promatraju nebo, istodobno podzemni i nadzemni senzora u njima mjere seizmološke i agronomske parametre. Tako taj golemi projekt ujedinjuje astrofiziku, fiziku elementarnih čestica, geofiziku, agronomiju i informatičku tehnologiju.

Tako “velikim” radioteleskopskim virtualnim “tanjurom”, koji se može stalno nadograđivati, radioastronomi i astrofizičari će osluškivati udaljena područja svemira iz vremena od prije 11,5 milijardi godina. Astronomija i kozmologija se, proučavajući tako udaljene procese, izravno približavaju posljednjim pitanjima o prirodi same materije koju, na drugi način, pokušavaju proučiti velikim pokusom u CERN-u.

Mladi hrvatski astrofizičar dr. Vibor Jelić (rođen 1981. u Zagrebu) sudjeluje u kolaboraciji ASTRON koja je radioteleskop LOFAR pokrenula. Objasnio nam je da će se upravo radioteleskopom LOFAR proučavati evolucija materije iz razdoblja od 400 milijuna godina nakon nastanka svemira, nakon što su se slobodne podatomske čestice počele oblikovati u atome vodika.

Institut Ruđera Boškovića poduzima napore da se i Hrvatska pridruži projektu LOFAR postavljanjem jedne antene toga radioteleskopa u nas. U toj inicijativi prednjače dr. Vernesa Smolčić, sada na astronomskom institutu Argelander u Bonnu, i dr. Vibor Jelić iz samoga projekta ASTRON u Nizozemskom institutu za radioastronomiju u Dwingeloou.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
21:41 12.06.2010.

Lijepo je znati da u svakom imalo kvalitetnom projektu bilo gdje na svijetu sudjeluju i Hrvati! Lijepo je čuti i kad se radi o građevinskim projektima, a kad se radi o ovakvim, koji se tiču vrhunske znanosti - radost je i veća.

UK
Ugo Kajvez
08:24 13.06.2010.

Bravo!, treba se truditi uključiti RH u svijetske znanstvene pokuse .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije