Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkaz u Vodovodu

Otpustili gluhog čovjeka jer nije dijelio račune!

Darivoj Kovač ogorčen je zbog odnosa direktora Željka Žuka i Vodovoda prema njemu
Nikola Čutuk/PIXSELL
12.11.2010.
u 12:08

Odvjetnik Sisačkog vodovoda ne želi polemizirati s otpuštenim radnikom, no Kovač tvrdi da je otkaz samo finale zlostavljanja u toj gradskoj tvrtki

Siščanin Darivoj Kovač (60), s dijagnozom gluhoće od 98,9 posto i 80-postotne invalidnosti, sredinom listopada, samo 10 mjeseci prije pune mirovine, dobio je izvanredni otkaz u Sisačkom vodovodu. Razlog je taj što je odbio dijeliti račune za vodu. Doduše, prihvatio ih je dijeliti dva dana, no treći i četvrti više, kaže, nije mogao. Zbog odbijanja rada, 13. listopada u Sisačkom vodovodu sastavljaju otkaz, a dan poslije mu ga uručuju. Odmah je odjavljen, poslana mu radna knjižnica, a banke obaviještene da više nije stalni zaposlenik. To je samo, kaže Darivoj, finale dugogodišnjeg zlostavljanja u Sisačkom vodovodu od direktora Željka Žuka i dijela poslovodstva.

– Po struci sam tehnički crtač, zaposlen od 1969. u Zavodu za urbanizam Siska, a u srpnju 1992. prelazim u Sisački vodovod. Napravio sam sve karte hidranata i mreže vodovoda, i radio svoj posao do 2008. godine, kada sam bio prisiljen pristati na novi ugovor, pod prijetnjom otkaza. Tada mi je smanjen koeficijent te sam prebačen na radno mjesto referenta za statističke podatke. Radio sam na neodgovarajućem mjestu blizu izvora buke, zbog čega sam imao smetnje u slušnom aparatu te sam tražio da se to riješi, no direktor je to ignorirao – govori ogorčeni Darivoj Kovač, inače prvi tajnik sisačkog HDZ-a iz 1990. Pritisak poslodavca nije od tada prestajao, pa mu je nekoliko tjedana prije otkaza i smanjena plaća deset posto. Razlog je vrlo banalan.

– Išao sam portiru provjeriti je li itko obavijestio servisera da je aparat za kavu u kvaru. Nakon desetak dana dobio sam obavijest da su me tada zatekli izvan radnog mjesta, što se ne smije, no ja jednostavno nisam mogao telefonom nazvati portira jer sam - gluh – kazuje Kovač. No, direktor to nije uvažio, kao i Nadzorni odbor, koji mu je protekli petak potvrdio otkaz. Otkaz je dobio jer nije mogao više dijeliti račune, kaže, zbog svojih godina i invalidnosti, i za svoja će se prava boriti na sudu, no zna da Žuka to nije briga.

– Ne plaća on odvjetnika, nego Sisački vodovod, koji se financira novcem građana, tako da ga nije briga kakav će ishod suda biti – kaže Kovač. Odvjetnica mu je uvjerena da će dobiti spor, jer zbog svog stanja ne može raditi teže poslove, a odvjetnik Vodovoda Marko Rafaj kratko je izjavio:

– Ne želimo se upustiti u bilo kakvo “prepucavanje” ili iznošenje misli s gospodinom Kovačem, nego će se sve raščistiti u eventualnom sudskom postupku – kazao je Rafaj.

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić nije imao komentara za još jedan radnički spor u tvrtki koja je, praktički, postala sinonim za takve sporove.

Komentara 12

GR
gromCH
14:39 12.11.2010.

da nisu mozda hercegovci u saboru???

NJ
Njamanjam
12:37 12.11.2010.

Klasičan primjer mobbinga. I to još na invalidu. Gluhog čovjeka staviti da dijeli račune je sramotno!!!

LL
lovac luka
20:34 12.11.2010.

\"generalizirat\" će sud, kao što je već \"generalizirao\" 5(pet) pravomoćnih presuda po kojima sisački vodovod plaća odštetu od 500 000 kn!!! zbog izvanrednih otkaza naravno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije