Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće mup-a ZA 2018.

Otkriveno 76 žrtava trgovanja ljudima, među njima dvije bebe

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
31.01.2020.
u 21:03

Dvije bebe pritom su držane u nehumanim uvjetima dok su im roditelji prisilno radili, a zabilježeno je i djelo trgovanja ljudima u pokušaju, jer je prodaja jednog djeteta bila oglašena na društvenim mrežama, stoji u izvješću

U Hrvatskoj je tijekom 2018. identificirano 76 žrtava trgovanja ljudima, a za razliku od prijašnjih razdoblja, kada je među žrtvama bilo najviše žena i djevojčica, ovoga puta zabilježen je veći broj muškaraca, njih 48, uglavnom eksploatiranih za rad. Podaci su to iz izvješća o primjeni Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima od 2018. do 2021. godine, koji je jučer prihvatila Vlada.

Po evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, među žrtvama je najviše onih u dobi između 19 i 33 godine, no identificirana su i četiri djeteta u dobi 0 do 18 mjeseci. Dvije bebe pritom su držane u nehumanim uvjetima dok su im roditelji prisilno radili, a zabilježeno je i djelo trgovanja ljudima u pokušaju, jer je prodaja jednog djeteta bila oglašena na društvenim mrežama, stoji u izvješću. Najčešća eksploatacija žrtava odnosila se na prisilu na činjenje protupravnih radnji (60 slučajeva), a slijedi spolna eksploatacija, kojoj je bilo izloženo 10 žrtava te radna eksploatacija (3 žrtve).

Najviše je žrtava s Tajvana, njih 59; 14 žrtava je s područja Hrvatske te po jedna iz Srbije, BiH i Slovačke. Policija je provela više desetaka kriminalističkih istraživanja, od čega je 11 rezultiralo identifikacijom žrtava trgovanja ljudima i kaznenim prijavama protiv počinitelja.

Kada je riječ o žrtvama s Tajvana, kaznene prijave podignute su nakon opsežnog međunarodnog kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da je njih 59 prevarom vrbovano i dovedeno u Sloveniju i Hrvatsku, gdje su bili zatočeni i prisiljeni na internetske prevare. Sve žrtve su identificirane i vraćene u zemlju podrijetla, navodi se u izvješću, a ova je akcija vjerojatno i razlog zašto Hrvatska u 2018. bilježi više žrtava trgovanja ljudima među muškarcima nego među ženama. 

U dijelu dokumenta navodi se i da je policija kroz 2018. godinu djelovala i u okviru akcije suzbijanja prosjačenja djece na područjima s velikim brojem pripadnika romske nacionalne manjine, no koji su bili učinci ove akcije, u izvješću se ne precizira. 

VIDEO Krijumčar bježao policiji pa vozilom probio blokadu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije