Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Otkrivena tajna osmijeha: Mona Lisa je bila feministica?

Foto: Chris Radburn/Press Association/PIXSELL
11.03.2014.
u 10:02

Vjeruje se da je prava Mona Lisa bila Lisa Gherardini, žena trgovca iz Firence koji je naručio sliku

Misterija koje već stoljećima muči povjesničare umjetnosti tajna je Mona Lisina osmijeha. Nakon brojnih teorija, među kojima je i ona da ljepotica Leonarda da Vincija stidljivim smiješkom prikriva probleme s bubrezima, sada se pojavila nova ideja prema kojoj je Mona Lisa bila feministica, javlja Huffington post.

U svojoj knjizi "Dama je progovorila: Otkrivanje tajne Mona Lise" William Varvel, amaterski povjesničar umjetnosti, razlaže teoriju prema kojoj je La Gioconda bila feministica koja je živjela u 16. stoljeću, a njezin osmijeh predstavlja snažnu poruku o pravima žena.

– La Gioconda je ljudima željela pokazati kako će Novi Jeruzalem doći čim se prepoznaju ženina prava – rekao je Varvel referirajući se pritom na biblijsko proročanstvo o novom gradu koji je često interpretiran kao idealno društvo.

Vjeruje se da je prava Mona Lisa bila Lisa Gherardini, žena trgovca iz Firence koji je naručio sliku. Povjesničari umjetnosti prošli su mjesec najavili DNK analizu navodno Lisina kostura.

>> 'Imam volju za rad, ali polako gubim moć...'

 

Komentara 4

DU
Deleted user
10:10 11.03.2014.

ja vjerujem da je Mona Lisa bila clanica udruge Iskorak i Kontra .....

Avatar maraaa
maraaa
10:12 11.03.2014.

koje budalaštine.zar se žena nije smjela stidljivo smješkati dok je slikaju? je li trebala plakati?onda bi pisali zašto je plakala,je li zbog bubrega,jajnika ili joj muž nije bio dobar...

SE
sestrićna
10:39 11.03.2014.

a ja sam čuo da ju je partija ugurala u gong..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije