Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDBA

Osumnjičeno 12 ljudi za smrt Đurekovića

25.03.2009.
u 22:35

Bavarski zemaljski kriminalistički ured iz Münchena započeo je predistražne radnje u daljnjem postupku za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Kako je bilo i očekivano i kako smo najavili da je “otvoren lov na udbaše” nakon odluke o pravomoćnosti presude doživotnog zatvora Krunoslavu Pratesu, istraga je proširena na čak 12 osoba!

Prva trojica osumnjičenih nekadašnji su šefovi jugoslavenske i hrvatske Službe državne sigurnosti, nasljednice Udbe – Josip Perković i Zdravko Mustač te njihov “kolega” iz BiH Ivan Lasić. Kao četvrtoosumnjičeni navodi se Luka Sekula. Usporedno s otvaranjem tih predistražnih radnji, na internetu je blog pokrenuo Vinko Sindičić, bivši udbaški agent i jedan od ključnih svjedoka njemačkog tužiteljstva.

On napominje da je Sekula 1999. pobjegao iz Splita u Švedsku nakon što je njegovo ime spomenuto u istrazi za ubojstvo Brune Bušića. Sindičić navodi da je među osumnjičenima “veći broj osoba koje danas žive na području Primorsko-goranske županije i samoga grada Rijeke” s čijeg je područja i on.

Nijemci protiv svih njih vode istragu zbog naređivanja, organiziranja, pomaganja, pripremanja te izvršenja Đurekovićeva ubojstva. Sindičić navodi da je danas trebao biti ispitan prvi osumnjičenik, državljanin SR Njemačke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije