Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriminalna zona

Osuđujuća presuda pravno ne utječe na poziciju u Vladi

'17.4.2009., Zagreb - Branimir Glavas s novinarkom Mladenkom Saric u gradskoj kavani hotela Dubrovnik.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
29.06.2012.
u 20:30

Kada su premijer i ministri u pitanju, pitanje odgovornosti može zatražiti najmanje petina zastupnika

Za državne dužnosnike koji su se našli u kriminalnoj zoni vrijede drugačija pravila nego za “obične” građane. Tako osuđujuća presuda Čačiću (čak i da je pravomoćna) u pravnom smislu ne utječe na poziciju u Vladi. Saborski poslovnik kaže da pitanje odgovornosti premijera ili ministra može zatražiti najmanje petina zastupnika, no konačnu odluku donosi saborska većina.

Ukidanje imuniteta

Kada je riječ o pokretanju kaznenog postupka protiv saborskih zastupnika (kao i o pritvaranju), najprije se mora zatražiti ukidanje imuniteta. Iznimka je ako su zatečeni u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna dulja od pet godina. Hrvatska ima iskustvo Branimira Glavaša koji je bio zastupnik dok mu se sudilo za ratni zločin i sa saborske pozornice obračunavao se s onima koje je smatrao zaslužnima što ga se izvelo pred lice pravde. Glavaš je već služio kaznu za ratni zločin, ali je ipak bio nositelj izborne liste HDSSB-a.

Nadalje, istrage za najveće korupcijske afere, one protiv Ive Sanadera, otvorene su u vrijeme dok je bio zastupnik. Zastupniku prestaje mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetni zatvor dulji od šest mjeseci. Pravila za dužnosnike su takva jer su oni izabrani na izborima i njihovi su “suci” svi građani s pravom glasa.

U slučaju Sanje Kalambure, koja je trebala postati šeficom Fonda za zaštitu okoliša, stvari su drugačije. Ona to nije mogla biti jer je protiv nje na snazi optužnica. U njezinu slučaju primjenjuje se Zakon o državnim službenicima i namještenicima koji izričito kaže da se ne može zaposliti nekoga tko je osuđen ili se protiv njega vodi kazneni postupak.

Afera Nanbudo

Relativno je sličan slučaj Srećka Ferenčaka koji zbog afere Nanbudo nije imenovan u NO Janafa. Zakon o trgovačkim društvima kaže da u upravni i nadzorni odbor ne mogu biti imenovane osobe kažnjene za zloporabu stečaja, vođenje knjiga ili imaju mjeru zabrane u odnosu na djelatnosti kojima se društvo bavi.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
21:19 29.06.2012.

Javnost je ta koja će presuditi.. Usrdno se nadam njihovoj ustrajnosti u svojim stavovima i odlukama.. Plan 21, vladati Hrvatskom 21 mjesec dok narod ne popiz..

ZG
zorbas.grk
22:26 29.06.2012.

Premjer je izgubio kompas

OB
-obrisani-
21:16 29.06.2012.

Zasto vaze za njih druga pravila,a za obicna covjeka druga.... Nismo li pred zakonom i bogom svi isti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije