Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGODIO SE S EPPO-om

Osuđen istarski maslinar: Priznao subvencijsku prevaru

Zagreb: Brojni mediji ispred zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu
Sanjin Strukic/PIXSELL
18.07.2023.
u 15:50

Poznati istarski maslinar priznao subvencijsku prevaru. osuđen na rad za opće dobro, plaćanje novčane kazne od 25.512 eura, a morao je vratiti i 221.873 eura potpora.

Ivan Kuftić, poznati istarski maslinar priznao je krivnju te se nagodio s Uredom europskog  javnog tužitelja (EPPO) koji ga je teretio za subvencijsku prevaru i krivotvorenje isprave. Optužnica je protiv njega podignuta 24. svibnja, a slučaj je ekspresno okončan na sjednici optužnog vijeća koja je na zagrebačkom Županijskom sudu održana 18. srpnja. Osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro, te mora platiti i novčanu kaznu od 200.000 kuna (26.512 eura).

 Osim što je priznao krivnju Kuftić je morao podmiriti i štetu nastalu kaznenim djelima za koja se teretio, što znači da  platio i 221.873 eura (1,6 milijun kuna). Prema optužnici Kuftić se teretio da je od  ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte, koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz proračuna Republike Hrvatske. EPPO je teretio Kuftića da je u prijavama podnesenim Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novčanim sredstvima potrebnim za provedbu prijavljenih projekata.

Također je lažno prikazao da je platio dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena. Lažno je prikazao i da nema dugovanja prema državi, odnosno proračunu. EPPO je u optužnici naveo da je  Kuftić podnio ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila  je na račun njegova obrta 221.873 eura, odnosno oko 1,6 milijuna kuna. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Tomašević: Žao mi je zbog ostavke Ana-Marie Šimundić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije