Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napušta Vladu

Ostojić predstavio Masterplan bolnica: Odlazim zadovoljan svojom 
reformom

Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.06.2014.
u 22:00

Plan - Smanjit će se broj kreveta za a kutne bolesnike, a povećati za dugotrajno liječenje.

– Ponosan sam da smo zaštitili najranjiviji dio stanovništva, našu djecu i hospicij za naše bake i djedove, naše roditelje. Kad smo došli u Ministarstvo zdravlja, imali smo određen broj hospicija, danas ih imamo dva puta više – objasnio je Rajko Ostojić svoju posljednju točku u ovoj Vladi, Nacionalni plan razvoja bolnica u Hrvatskoj 2014. – 2016. Na izlasku iz Vlade podsjetio je da je masterplan najsloženija strukturna reforma ili jedna od najsloženijih ove vlade.

– Ono što je sjajno, pohvalile su ga Europska komisija i Svjetska banka i odlazim s velikim, velikim zadovoljstvom da smo to napravili nakon dva desetljeća – ustvrdio je Ostojić.

Tko se s kim spaja

Masterplan bolnica predviđa četiri zdravstvene regije u kojima je za 21 bolnicu predviđeno funkcionalno spajanje, dok za njih deset nije. Integracije bolnica predviđene su većinom unutar regija, uz dvije iznimke – koprivnička bolnica spaja se s virovitičkom, a zadarska s bolnicom u Gospiću. Najmanje se funkcionalno integriraju dvije, a najviše četiri bolnice.

Središnja i sjeverna regija s gradom Zagrebom obuhvaća ukupno 15 bolnica, od kojih se pet zagrebačkih neće spajati. Integralno se s KBC-om “Sestre milosrdnice” spaja Opća bolnica Karlovac, OB Zabok i OB Ogulin. S KB-om Dubrava spajaju se bjelovarska i sisačka opća bolnica. Varaždinska i čakovečka se spajaju, a koprivnička se bolnica spaja s virovitičkom koja je u istočnoj regiji.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bolnice središnje i sjeverne regije trenutačno imaju ukupan kapacitet od 9506 postelja i stolaca, što će se do 2016. godine smanjiti za 11,02 posto. Istočna regija obuhvaća ukupno sedam bolnica od kojih su se neke prethodno organski spojile (slavonskobrodskoj je pripojena novogradiška, a požeškoj pakračka bolnica). Zato se sada funkcionalno spaja KBC Osijek i našička bolnica te Opća županijska bolnica Vinkovci s OŽB-om Vukovar.

U istočnoj regiji bolnice imaju ukupan kapacitet od 3843 postelja i stolaca, a za 2016. godinu planira se 19,20 posto manje. Za dvije se bolnice južne regije ne predviđa funkcionalna integracija (KBC Split i OB Dubrovnik). OB Zadar spaja se s OB-om Gospić iz zapadne regije, a OB Šibensko-kninske županije s onom u Kninu. U pet bolnica južne regije ukupno je 3235 postelja i stolaca, 2016. bit će ih 8,62 posto manje

Dnevne bolnice

Dok OB Pula ostaje samostalna u zapadnoj regiji, lovranska se Klinika za ortopediju spaja s KBC-om Rijeka, uz spomenuto spajanje OB-a Gospić sa zadarskom bolnicom. Sadašnja 2172 kreveta/stolca u četiri bolnice zapadne regije za dvije godine smanjit će se za 12,89 posto.

Glavni su kriteriji za spajanje prosječna stopa popunjenosti, koja bi trebala iznositi 85 posto, prosječno trajanje boravka u bolnici te minimalan broj kreveta. Planira se smanjiti broj kreveta za akutne bolesnike i istodobno povećati broj kreveta za produljeno i dugotrajno liječenje, palijativnu skrb te u dnevnoj bolnici, kao i više pruženih specijalističko-konzilijarnih usluga.

Povećanjem kapaciteta u dnevnim bolnicama planira se povećati obrtaj pacijenata i smanjiti pritisak na stacionare, a liječenje u dnevnim bolnicama umjesto na akutnim stacionarnim posteljama smanjit će troškove bolničkog liječenja. Predviđa se pet do sedam posto uštede u ukupnom zdravstvenom proračunu.

>>Ostojić: Zar vam izgledam razočarano? Nisam razočaran, a svoje osjećaje ostavit ću za sebe

>>Pogledajte tko je sve napustio Milanovićevu Vladu

>>Rajka Ostojića članovi Vlade ispratili pljeskom

Komentara 8

Avatar Rumpelstiltskin
Rumpelstiltskin
19:04 11.06.2014.

druže ministre bivši , i ja sam zadovoljan odlaskom , odnosno ja sam prezadovoljan ja sam prezadovoljan

NV
novo vriijeme
22:18 11.06.2014.

Ovaj bivši ministar misli da je reforma spajanje par bolnica, toliko o njegovoj (ne) stručnosti. A to da je on sam sebi mjerilo svoje uspešnosti te da ga nije briga šta građani o tome misle niti ga brinu poražavajuća zdravstvenee statistike govori ponešto i o njemu kao osobi.

DO
doktorica
07:50 12.06.2014.

neka plati štetu koju je proizročio tim svojim Monsterplanovima,zašto nije novčano kažnjen za mito i korupciju?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije