Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLIČKA KRIZA

Ostojić: Izbjeglice u Brod stižu 2. 11. izravno iz Šida, zatvorit će se kamp u Opatovcu

ranko ostojić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/6
27.10.2015.
u 15:53

Razumijem Slovence i njihovu nepripremljenost. Oni se danas prema nama ponašaju onako kako smo se mi ponašali prema Srbiji na početku izbjegličke krize, želeći zaštititi interese svoje zemlje, rekao je Ostojić

Razumijem Slovence i njihovu nepripremljenost. Oni se danas prema nama ponašaju onako kako smo se mi ponašali prema Srbiji na početku izbjegličke krize, želeći zaštititi interese svoje zemlje. Bitno je da dogovori funkcioniraju na terenu, jer bez obzira na politikantske priče, priljev izbjeglica se ne smanjuje i tranzit mora ići – rekao je ministar Ranko Ostojić danas tijekom posjeta zimskom tranzicijskom kampu u Slavonskom Brodu.

Dodao je kako je Hrvatska ponudila Sloveniji 50 policajaca za reguliranje migracijskog toka te dio šatora iz katarske donacije. Prethodno je na sastanku Državnog stožera dogovoreno kako će se tehnički pregled kampa obaviti 1. studenog, a dan poslije u Brod će stići i prve izbjeglice. Prema Ostojićevim riječima, izbjeglice će biti evidentirane u Šidu, odakle će vlakom dolaziti u Slavonski Brod i biti dalje tranzitirani. Nekoliko dana po otvaranju brodskog, očekuje se zatvaranje opatovačkog kampa, a razloga za zabrinutost i strah zbog dolaska izbjeglica nema. Kamp u Brodu funkcionirat će po principu "pet plus pet", što znači da će pet tisuća ljudi biti u tranzitu, a pet će ih biti spremno za prihvat.

– Četrdeset dana ove krize nitko nije vidio nikoga na cesti, nije se dogodio niti jedan kriminalni čin niti bilo što drugo što bi moglo ugroziti nečiji život. Oni koji su prosvjedovali moraju znati kako se i u Opatovcu priprema prosvjed, ali ne protiv, nego za ostanak kampa, jer mnogi su ondje bili zaposleni – istaknuo je Ostojić. Dodao je kako je važno da što prije profunkcioniraju hot spotovi u Grčkoj i kako tu ne smije biti nikakvih odgađanja, kako bi ostale zemlje na balkanskoj ruti došle do daha. Na upit novinara koliko košta uređivanje kampa i tko to plaća, on je odgovorio kako to u ovom trenutku ide na teret poreznih obveznika, ali i dodao kako će do petka biti plaćeni svi dosad ispostavljeni računi, a riječ je o oko 70 milijuna kuna.

– Hrvatska koristi sredstva iz proračunskih rezervi, ali nam je odobreno pet milijuna eura žurne pomoći i na raspolaganju su nam europski fondovi od 70 milijuna eura predviđeni za plaćanje istih ovakvih migrantskih kriza – dodao je Ostojić. U brodskom izbjegličkom kampu već danima na pripremama rade volonteri Crvenog križa. Slažu hranu, vodu, odjeću, obuću i higijenske potrepštine.

– Trenutno nam nedostaje pokrivača i zimske odjeće pa molimo sve koji mogu da u Crveni križ u svome gradu dostave pomoć, vodeći pri tome računa da donirana odjeća bude uporabljiva – kazala je glasnogovornica Hrvatskoga crvenog križa Katarina Zorić.

>> Vrdoljak: Na izbjeglice potrošeno 12 milijuna kuna iz robnih zaliha

Komentara 25

Avatar diana majhen
diana majhen
16:04 27.10.2015.

crveni su pretvorili hrvatsku u hot spot. u madjarsku ne mogu, u sloveniju će na kapaljku, a granice ne brani ama baš nitko. frontex će popisivati migrante kako bi nam mogli vratiti one koji njima neće odgovarati. a u hrvatskoj će se skupiti desetine tisuća migranata koji će po njoj divljati. laku noć, hrvatska.

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
16:06 27.10.2015.

Dakle serijsko kršenje zakona o granici vlastite države. Odlično.

DU
Deleted user
16:22 27.10.2015.

Novi dan nove laži ,prošle sedmice si rekao da će kamp u Slavonskom Brodu služiti isključivo za smještaj policije,kome ti lažeš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije