Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomognuta oplodnja

Ostojić: Ako je vjernica, žena može oploditi samo dio stanica

rajko ostojić
Marko Lukunić/PIXSELL
10.05.2012.
u 18:55

Za deset dana bit će uveden novi model lista čekanja u "medicinski prihvatljivim granicama" s tri tipa lista – žurnom, redovitom i prvom ili kontrolnom

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u intervjuu za Media Servis nahvalio je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji koji sada ide na drugo čitanje te bi u Saboru trebao biti donesen tijekom ovog ljeta.

Ponosan na načelo izbora

– Zakon je izvanredan, zakon je najbolji, europski medicinski zakon, on je isključivo i samo za liječenje naših parova, žena čije je liječenje neplodnosti ili bezuspješno ili bezizgledno – rekao je Ostojić na optužbe hadezeovaca da se zakonom igra Boga.

– Ako je vjernica, žena može oploditi samo određeni broj stanica – rekao je Ostojić dodavši da je posebno ponosan na načelo izbora i kako u tom slučaju nema nametanja svjetonazorskih stavova. Na pitanje o tome hoće li ovaj zakon omogućiti lezbijskim parovima da dođu do djeteta umjetnom oplodnjom, naglasio je da je ovo medicinski, a ne politički zakon.

– Postoji Zakon o istospolnim zajednicama i ovaj zakon se tog zakona ne tiče – rekao je Ostojić.

"Milinović ima problema s računicom"

Za deset dana bit će uveden novi model lista čekanja u "medicinski prihvatljivim granicama" s tri tipa lista – žurnom, redovitom i prvom ili kontrolnom. Neke su se liste čekanja produljile najvjerojatnije zbog šefova i ravnatelja pojedinih bolnica, rekao je ministar, dodavši kako o tome treba pitati njih. Ostojić je također rekao kako je nevjerojatno da neke bolnice i klinike imaju skupe aparate koji se ne koriste, na primjer, u popodnevnim smjenama ili vikendom. O tome, kaže, već postavlja pitanja šefovima klinika i ravnateljima kod kojih se takve stvari događaju.

– Zaustavit ćemo prelijevanje javnih sredstava u privatne džepove. Privatna inicijativa da, ali, naravno, iz privatnih osiguravajućih tvrtki – zaključio je Ostojić. Negirao je optužbe o prenapuhavanju naslijeđenog duga koje je iznio njegov prethodnik Darko Milinović te i dalje tvrdi da je riječ o dugu od 7,55 milijardi kuna.

– Kao što vidimo, on u zadnje vrijeme ima problema s računicom – dodao je.

Spreman dati ostavku iz moralnih razloga

Ostojić je rekao da je njegovo ministarstvo u slučaju male Mije Antunović postupilo vrlo profesionalno. Proveli su tri nadzora, utvrđene su proceduralne i organizacijske, pa i stručne pogreške.

– Svakome se može dogoditi i komplikacija u dijagnostici i komplikacija u liječenju, svakome se može dogoditi i pogreška, ali to neću tolerirati – rekao je Ostojić, dodavši da bi u slučaju velikog propusta u svom resoru iz moralnih razloga bio spreman dati i ostavku, ali samo kad bi bila riječ o velikom problemu.

– Moje je mjesto apsolutno nevažno – rekao je, a na pitanje o eventualnim promjenama Zakona o zabrani pušenja dodao:

– Ostaje sve kao do sada. Pušenje je zlo.

Komentara 21

MA
malamlak
20:56 10.05.2012.

I đavli vjeruju i dršću!

MA
malamlak
20:56 10.05.2012.

Na ovome se licu vidi ludilo i nesigurnost

DA
danielbhr
20:58 10.05.2012.

Pa ovaj zakon je vec trebao biti izglasan davnih dana ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije