Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pustolovi

Ostavio posao biofizičara i živi životom Indijanaca podno Velebita

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: Iva Vidović/VLM
1/4
15.06.2012.
u 13:00

Bozidar Yerkovich tek je u divljini spoznao prednosti življenja bez diktata gradske vreve

Na ranču podno Velebita dočekao nas je dva metra visok muškarac koji je prije četiri godine lagodan život u Americi zamijenio hrvatskom divljinom. Mnogi su mislili da je poludio kada se odlučio skrasiti u Velikoj Plani i stvoriti savršen suživot čovjeka i prirode koji naziva centrom samoodrživosti. Novi život 40-godišnjeg Bozidara Yerkovicha, koji se najmanje temelji na materijalnome, počeo je na neobičan način.

Praznina u duši

Po struci molekularni biolog i biofizičar, u Americi je živio lagodnim životom, dobro je zarađivao, no osjećao je prazninu u sebi. Prije četiri godine putovao je Hrvatskom za koju ga vežu dalmatinski korijeni njegovih roditelja. Slučajno se izgubio i završio u divljini podvelebitske Like. Zaljubio se u divljinu i ostao u Velikoj Plani. Podigao je ranč i utočište, spojio posao i život te svijest odrasloga muškarca kakav je danas i dječačkog sna i bezbrižnosti. Ranč je uređen u kaubojskom šarmu; njime se slobodno šeće 12 konja, a posjetitelji spavaju u indijanskim šatorima teepee.

Dao je otkaz na poslu i krenuo u novu avanturu.

– Jednom prilikom bacao sam kamenčiće u jezero kod svoje kuće u Americi i primijetio sam kako se stvaraju krugovi, jedan izlazi iz drugoga potpuno nepovezani. Tada sam shvatio da moj novi život ne može biti povezan sa starim i odlučio sam otići. Sada sam tu i danas ovdje liječnici, odvjetnici, menadžeri i mnogi druge dolaze zaboraviti tko su – objašnjava Yerkovich.

Plan – planinski konj

S osmijehom se prisjeća svoga dolaska u Liku, u malo mjesto u kojem živi tridesetak ljudi. Prvo su mislili da je poludio, a kada je kupovao zemlju, pitali su se zna li on nešto što mi ne znamo. Bili su nepovjerljivi... Danas od mnogih mještana Božidar uzima povrće, sir škripavac, jaja... Usmenom predajom mnogi su čuli za njega, ranč, konje i spavanje u šatorima. Na njegovu imanju volontiraju John i Brooke, par iz Washingtona, koji su prodali sve osim kuće i krenuli na put po svijetu. U posjetu su i Njemice, Daniela i Amita.

Bozidarov san je i dobiti novu vrstu konja pogodnu za terensko planinsko jahanje koju bi nazvao – hrvatski planinski konj. U njegovu krdu nekoliko je vrsta konja, a njihovim križanjem želi stvoriti savršenoga konja za šetnju kršnom prirodom.

Ključne riječi

Komentara 9

TO
Toni50
16:56 15.06.2012.

Ostavio posao biofizičara i živi životom Indijanaca podno Velebita... Sve je to dobro dok ga braća ne skalpiraju !

MA
martinis
17:24 15.06.2012.

Lijepa priča. Kada bi mi Hrvati bili pametni i kada bi imali normalno vodstvo, Hrvatsak bi bila raj na zemlji gdje bi se savršeno spojilo moderno i tradicionalno, gdje bi uživali u blagodatima netaknute prirode, a opet uživali u materijalnom blagostanju, gdje bi imali suvremenu tehnologiju i opet uživali u našim prastarim običajima i tradicijama. Ah, koje ja sve snove imam ...

AC
actros
16:31 15.06.2012.

svaka ti cast bozidare !!!! ziv bio i uzivaj u domovini !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije