Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast broja epidemija

Ospice su neposredna globalna prijetnja; WHO-ov stručnjak: 'Nalazimo se na raskrižju'

FILE PHOTO: A child receives free polio vaccine during a government-led mass vaccination program in Quezon City
Foto: ELOISA LOPEZ/REUTERS
1/2
23.11.2022.
u 20:36

"Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja" rekao je Patrick O'Connor

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, rekli su u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija. Kao razlog navode pad cijepljenja i oslabljeno praćenje bolesti zbog pandemije covida-19.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti cijepljenjem. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost cijepljenjem kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom covida-19, rekli su u zajedničkom izvješću WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O'Connor. "Nalazimo se na raskrižju", rekao je u utorak. "Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja."

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O'Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već zamijetio porast broja velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, rekao je O'Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Kinezi bijesni zbog onoga što vide na SP-u: 'Oni šetaju bez maski, a nas su zatvorili u kuće'

Ključne riječi

Komentara 4

XA
xaron
20:56 23.11.2022.

Ovaj WHO svaki dan nas bombardira sa nekim novim-starim epidemijama. Možda je vrijeme ( za promjenu ) da počnu nešto i raditi.

WT
WTF!
00:41 24.11.2022.

Jel možda u pripremi neko novo mRNA "cjepivo" protiv ospica?🤔

ZD
zdenkoj
21:54 23.11.2022.

Za ljudski rod je sve čini mi se prijetnja. Šta kaže Biontec?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije