Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preko platforme discord

Otkrivena osoba koja je podijelila tajne dokumente? Ljubitelj je oružja i radio je u vojnoj bazi

FILE PHOTO: An aerial view of the Pentagon building in Washington, June 15, 2005. [U.S. Defense Secretary Donald..
JASON REED/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.04.2023.
u 07:19

Post je svoje izvješće, u kojem nije imenovana osoba, temeljio na intervjuima s dva člana grupe za chat Discord. Discord je u priopćenju ranije u srijedu rekao da surađuje s policijom

Za veliko curenje američkih povjerljivih dokumenata glavni sumnjivac do sada bili su Rusi, no Washington Post objavio je da "osoba koja je objavila američke povjerljive dokumente koji su potaknuli istragu o nacionalnoj sigurnosti je ljubitelj oružja u svojim 20-ima koji je radio u vojnoj bazi". Osoba je navodno podijelila povjerljive podatke grupi na platformi za izravnu razmjenu poruka Discord od dvadesetak muškaraca i mladića koji dijele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu", piše Washington Post. Post je svoje izvješće, u kojem nije imenovana osoba, temeljio na intervjuima s dva člana grupe za chat Discord. Discord je u priopćenju ranije u srijedu rekao da surađuje s policijom.

Podsjetimo, curenje povjerljivih vojnih dokumenata koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a. Dužnosnici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti – od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku – upućuje na Amerikanca prije nego na saveznika.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

VIDEO: Iznenadne uplate s Googlea: Greškom im sjeo novac na račun, nekima je i ostao

 

Komentara 6

DU
Deleted user
11:01 13.04.2023.

Teško americkim neprijateljima, a još gore njihovim slugama. Pardon saveznicima.

DU
Deleted user
11:35 13.04.2023.

Jako rijetko izvještavate o stanju u SADu, a kad izvještavate uvijek su ovakve slične gluposti. Zaboravili ste napisati o trans ubici

ZI
zinegoid
09:27 13.04.2023.

promašena tema. pitanje mora biti kako to da tajni dokumenti mogu biti dostupni, ne tko je podijelio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije