Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticanje svijesti

Osnovcima predstavlj​en preventivn​i projekt 'Živim život bez nasilja'

OŠ Blaž Tadijanović u S. Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
03.04.2014.
u 09:34

Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" pred kraj prošle godine pokrenuli su Ministarstvo unutarnjih poslova i UN u Republici Hrvatskoj, te njihovi brojni partneri, a provodi se na području svih Policijskih uprava

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i UN-a u Hrvatskoj učenicima podvinjske Osnovne škole "Blaž Tadijanović“ prezentiran je preventivni projekt kampanje pod nazivom "Živim život bez nasilja“. Kampanja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima, te cjelokupnoj zajednici, a osmišljena je u cilju senzibiliziranja javnosti na problem nasilja i poticanja svijesti građana, a posebno žrtava, na prijavljivanje obiteljskog nasilja policiji i nadležnim ustanovama.

Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" pred kraj prošle godine pokrenuli su Ministarstvo unutarnjih poslova i UN u Republici Hrvatskoj, te njihovi brojni partneri, a provodi se na području svih Policijskih uprava. -Učenicima sedmih razreda na prihvatljiv i zanimljiv način policijski službenik za prevenciju Darko Dadić je u okviru interaktivne radionice održao predavanje o problemu nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja, a potom je učenike kroz "Zvonkov kviz-Budi muško, mijenja pravila" vodio Mislav Mandir, predstavnik nevladine organizacije "Status M“. Na kraju aktivnosti pozvao je učenike da se svojim potpisom, simbolično obvežu na borbu protiv svih oblika nasilja i diskriminacije. Drugi dio današnjeg programa sadržavao je tematsku predstavu pod nazivom "Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ koju je režirao poznati glumac i režiser Zijah Sokolović, a izveli su je sjajni glumci Marko Makovičić i Petra Kurtela.

U konačnici učenici su iz ovog,uistinu sadržajnog preventivnog programa, mogli izvući pozitivnu pouku kako bi u budućem životu bili ustrajni u borbi protiv svih vrsta i oblika nasilja i diskriminacije, te tako prenijeli jasnu poruku široj javnosti o nenasilju. Nasilje u obitelji razara obitelji, uništava fizičko i psihičko zdravlje i samopouzdanje ostavljajući mnogostruke posljedice na djecu koja su žrtve i svjedoci tog oblika nasilja. Nasilje u obitelji utječe na sve njene članove, uzrokuje probleme na poslu i školi. Ono može uzrokovati ozbiljne tjelesne ozljede, pa čak i smrt žrtve. Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan. Živi život bez nasilja! - poručila je glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić Drugom dijelu projekta u školskoj sportskoj dvorani priključio se veći broj učenika i prosvjetnih djelatnika, kao i brojni gosti i uzvanici, predstavnici lokalne zajednice, Županije Brodsko-posavske, Grada Slavonskog Broda i policijski službenici PU Brodsko-posavske. Svojom nazočnošću projekt su podržali i predstavnici Ravnateljstva policije, Marija Goatti Matijević i Tomislav Ferić.

>> 'Kraj zlostavljanja počinje sa mnom' pomaže kako se braniti ili pomoći drugima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije