Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrio tajne vile

Oslobođen zbog davanja fotografija novinarki, osuđen zbog neovlaštenog držanja streljiva

Josip Vrbić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
18.03.2019.
u 13:24

Josip Vrbić oslobođen je optužbi za zloporabu položaja jer je mobitelom snimio pretragu vile Nadana Vidoševića te je fotografije zatim ustupio novinarki Jutarnjeg lista

Josip Vrbić, bivši policajac specijaliziran za umjetnine, na ponovljenom suđenju nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen zbog neovlaštenog posjedovanja streljiva dok je oslobođen optužbi za zloporabu položaja jer je mobitelom snimio pretragu vile Nadana Vidoševića te je fotografije zatim ustupio novinarki Jutarnjeg lista.

Javnost je na temelju tih fotografija doznala da je Vidošević, bivši šef HGK kojem se sudi u sklopu afere HGK – Remorker, u podrumu držao brojne umjetnine i preparirane životinje, a među njima i polarnog medvjeda. Zbog nedopuštenog držanja streljiva Vrbić je osuđen na šest mjeseci zatvora, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Obrazlažući oslobađajući dio presude, sudac Ivan Turudić kazao je da na ponovljenom suđenju nije dokazana subjektivna odgovornost te da Vrbić ne može odgovarati za zlouporabu položaja i ovlasti, jer su ključni elementi tog kaznenog djela korist koji počinitelj pribavlja sebi ili nekoj drugoj osobi ili je šteta prouzročena nekome. Što se pak tiče osuđujućeg djela presude, sudac Turudić kazao je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Vrbić neovlašteno posjedovao lovačko streljivo i streljivo za pištolj, koje je nađeno tijekom pretrage. Vrbić je inače na prvom suđenju 2014. bio osuđen na devet mjeseci zatvora, što mu je također bilo zamijenjeno radom za opće dobro. Tu je presudu nakon Vrbićeve žalbe ukinuo Vrhovni sud.

Vrbić se branio da nije bio svjestan da čini kazneno djelo kada je fotografije s pretrage dao novinarki. Naveo je i da je to učinio smatrajući da javnost za to treba znati. Rekao je i da fotografije unutrašnjosti Vidoševićeve vile nije dao novinarki Jutarnjeg lista zbog novca te je pojasnio da se godinama borio s “art mafijom” zbog čega je, kako je kazao, bilo izložen i mobingu te prijetnjama. Potrage za ukradenim umjetninama usavršavao je u britanskom Scotland Yardu i američkom FBI-u, a zbog toga što je fotografije dao novinarki udaljen je iz službe.

Ključne riječi

Komentara 5

IG
Ilija_Gregorić
14:52 18.03.2019.

Hahaha, ovaj je osuđen, još samo ostaje Vidošević, hahahahaha.

ŽO
žoržet
14:39 18.03.2019.

ok, hoće li sada biti vraćen na posao u policiju i hoće li mu biti isplaćene plaće koje, pretpostavljam, za enormno dugog sudjenja nije primao? bilo bi zanimljivo doznati i je li te na koji način kažnjen novinar/izdavač koji je objavio činjenice i fotke o 'privatnoj' imovini osobe tada na funkciji predsjednika 'prijeko potrebne' hrvatske gospodarske komore??? i kojoj je uopće fazi postupak protiv lede-mede vidoševića, hoće li i njegovi evidenni marifetluci biti zgurani pod tepih kolektivnog zaborava, poput slučajeva raznih tutli-muli-kutli, agrama, ciosa, prebendarskih vrtova i sličnih 'domoljubnih' glumina i domovina d.d., a možda u doglednoj budućnosti i ćaće-sanadera te samog 'gazde' ovog tužnog i sve jadnijeg postsocijalističkog carstva, koji nam se odjedared besramno predstavlja 'borcem protiv korupcije'.... i pritom ga, što je najgore, cijela masa deklarativno vrlo srčanih 'domoljuba' ili potpunih naivaca ozbiljno 'pase'???

VK
vk52
14:44 18.03.2019.

Jad i bijeda od drzave naj prije plate skupu specilizaciju covjeku a onda ga izbace iz sustava jer ih je razotkrio. Dokle ce nas ti smrdljivci YU komunisticko srbski gaziti? Supci moji u boj u boj za narod svoj, inacee laku noc Hrvatski narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije