Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesnosan smrad

Osječko-baranjska županija ukinula dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki bivšeg ministra Vrdoljaka

Jurica Galoic/PIXSELL
11.04.2024.
u 13:34

Građani Belišća i Valpova već duže vrijeme žale se na neugodne mirise i onečišćenje zraka.

Osječko-baranjska županija ukinula je dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki Livit d.o.o. za obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada. Riječ je o tvrtki bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka i aferi s nepodnošljivim smradom na kojega se već duže žale mještani Belišća.

- Nakon više upita medija, a osobito zbog učestalih poziva građana tijekom proteklog vikenda, u interesu javnosti i prava na informacije u vezi zaštite okoliša, donosimo nove informacije vezane uz problematiku građana Belišća i Valpova zbog neugodnih mirisa i onečišćenja zraka izazvanim gospodarenjem otpadom tvrtke Livit d.o.o, na lokaciji Starovalpovački put 65a u Belišću. Naime, po službenoj dužnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije 8. travnja ove godine donio je rješenje o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit d.o.o. za obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada, koja je izdana 17. svibnja 2022. godine. Riječ je o rješenju u upravnom postupku za čije su donošenje ispunjeni svi formalno-pravni preduvjeti, a kojim se omogućava provođenje daljnjih faza postupka - priopćili su iz Osječko-baranjske županije na njihovim službenim stranicama.

- Donošenje rješenja o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit na lokaciji u Belišću temelji se na zahtjevu i dokumentima Državnog inspektorata, Područnog ureda Osijek, Ispostave u Našicama, u čijoj je nadležnosti, kao i u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najveći dio daljnjih postupaka rješavanja ovog problema - pojašnjavaju. 

- Prva mi je to vijest - komentirao je Ivan Vrdoljak na naš poziv, vidno iznenađen, i zatražio vrijeme da se informira.

Iz Ekološke udruge "Eko-Karašica" često su reagirali zbog problema sa zrakom u Belišću.

- Naša inicijativa za čisti zrak u Belišću i Valpovu traje od otvaranja pogona Livit, redovito smo upozoravali da se neadekvatno prerađuje otpadni mulj. Građani već skoro dvije godine žive u strašnom smradu, a galvni mu je uzrok loše prerađeni otpadni mulj. Krenuli smo s mirnim prosvjedima, pa s obraćanjem svim institucijama. U međuvremenu je skinut status otpada s prerađenog otpadnog mulja pa se mulj vozi na deponij u Belišće i koristi kao prekrijevka i međuprekrijevka. Od početka upozoravamo kako struka nije bila dovoljno uključena kada se pogon otvarao. Da nije bilo smrada, ne bi nitko ništa dovodio u pitanje, no smrad je uništio kvalitetu života građana - ističe Dinko Župan, predsjednik "Eko-Karašice".

Mulj u Livit, dodaje, u početku je dolazio iz tvornice papira DS Smith, no sada stiže s više strana. - Kada se mulj doveze u Livit, trebao bi biti stabiliziran, totalno inertan kemijski. Problem je kada mulj dolazi nestabiliziran, a postupci stabilizacije nisu jeftini - pojašnjava on.

Ivan Vrdoljak osnovao je Livit 2018. godine. Tvrtka je registrirana za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada. Kako se navodi na portalu Poslovna.hr, Livit je 2022. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 1.041.829 eura, što je rast od 500.440 eura u odnosu na prethodno godišnje razdoblje. Bez obzira na to, tvrtka je te godine poslovala s gubitkom od 273.737 eura.

Ključne riječi

Komentara 2

VJ
Veli Jože
12:03 12.04.2024.

Kod nas su kandidati za političke funkcije ujedno i poduzetnici koji nastoje progurati svoje interese. Na žalost na izborima od svih varijanti ne isplivaju one najpoštenije,nego najperfidnije.

CR
Croatiadobola
17:27 11.04.2024.

Kako to da je na listi HDZa za ove izbore i HNS?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije