Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlouporaba ovlasti

Osječka pivovara: Nova optužnica protiv Ivana Komaka

ivan komak
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
19.07.2013.
u 14:58

Tereti ga se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno "muljaže" s dionicama u privatizaciji.

Protiv Ivana Komaka, bivšeg direktora Pivovare Osijek, podignuta je još jedna optužnica. Tereti ga se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno \"muljaže\" s dionicama u privatizaciji. Komak si je, tererti se, u ponovljenom postupku pretvorbe tvrtke želio pribaviti oko 11.000 redovnih dionica koje su bile u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Svaka je dionica stajala 700 kuna. Svjestan je, vjeruje se, bio da je HFP zbog neplaćanja izjavio raskide ugovora o prodaji ovih dionica njemu i drugim dioničarima. Bez obzira na to, Komak je, stoji u optužnici, Trgovačkom sudu u Osijeku podnio prijavu za upis statusne promjene - pretvorbe društvenog poduzeća u dioničko društvo.

- Priložio je i popis dioničara u kojem su kao vlasnici navedeni i dioničari s kojima su ugovori raskinuti. Na osnovi ovih neistinitih podataka Trgovački je sud upisao statusne promjene kojima je utvrđen temeljni kapital društva, kao i svi dioničari i njihovi ulozi – priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Potpisao je potom s dioničarima, tereti se, ugovore o kupoprodaji i stjecanju tih dionica. Obvezao se da će te dionice u cijelosti otplatiti HFP-u, \"iako je unaprijed odlučio da to ne učini\".

- Naložio je referentu za vođenje knjige dionica da u nju upiše njega kao imatelja tih dionica bez podataka o broju neotplaćenih dionica, kao i da Središnjoj depozitarnoj agenciji dostavi nalog za prijenos podataka te da u rubrici \"količina otplaćenih vrijednosnih papira\" upiše neistinit podatak da je svih 26.251 dionica otplaćeno – navodi Odvjetništvo.

Vjerujući tim podacima, agencija je Komaka upisala kao vlasnika 10.935 dionica Pivovare, vrijednih 7,6 milijuna kuna, \"iako one pripadaju HFP-u\".

>> Završava restrukturiranje Osječke pivovare, spasio ih crni radler

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije