Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužnica

Osječanin u Doboju optužen za ratne zločine u Bosanskom Brodu

\'zatvor_pxl_sla_140311\'
PIXSELL
27.04.2011.
u 13:12

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatske vojske Ante Štuca

DOBOJ  – Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatske vojske Ante Štuca (47) zvanog Britva iz Osijeka kojega optužnica tereti za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva na stadionu Polet i u policijskom podrumu u Bosanskom Brodu, javlja agencija Tanjug.

Kako je priopćeno iz dobojskog tužiteljstva, optužnica tereti Antu Štuca da je između svibnja i srpnja 1992. na području tadašnjeg Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, postupao nečovječno prema njima nanoseći im velike tjelesne i duševne boli i patnje, kao i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

U optužnici su navedene i izjave svjedoka koji svjedoče kako je Štuc kao pripadnik vojne policije HVO-a Općine Brod s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju srpskih civila u logoru na stadionu NK Polet i u podrumskim prostorijama stare zgrade brodske stanice javne sigurnosti.

Štuc je, kako se navodi u optužnici, u policijskom podrumu u kojemu se nalazilo između 15 i 20 zatvorenika, zapovjedao zatvorenicima da u stavu mirno pjevaju pjesmu "Evo zore, evo dana", a potom ih je tukao raznim predmetima dok nisu popadali,. Tada bi ih nastavio gaziti nogama sve dok nisu izgubili svijest, a zatočenike je prisiljavao da se međusobno udaraju. Kada bi procjenio da to nije dovoljno, onda ih je on tukao dok ne bi izgubili svijest.

Ključne riječi

Komentara 3

AN
Andreeejjj
02:04 01.05.2011.

Kako možete biti tako nepošteni i nekorektni, dragi komentatori? Tko got se izživljavao nad zarobljenicima i to tako nehumanim i brutalnim metodama, treba bit najstrože kažnjen i nema veze iz čije je vojske. Zato i postoje \"ženevske konvencije\" o ratovanju i o zarobljenicima, pa i da su čak i vojnici. A mi uvijek isto tvgrdimo, oni su počeli i napali nas! Pa znamo i da retko tko ide dobrovoljno u vojsku, kamoli rat. Prema tome, treba kazniti sve te bolesne, iskompleksirane i debilne monstrume, pa bilo koje su vojske i nacionalnosti!

OB
-obrisani-
15:36 27.04.2011.

zar i ti crni sine ....

Avatar Golum
Golum
16:14 27.04.2011.

ko nas bre zavadi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije