Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA IKONA

Oružje koje se reklamiralo kao 'sportska puška' postalo je stroj za ubijanje mladih

THE CANADIAN PRESS 2023-02-13
JONATHAN HAYWARD
08.05.2023.
u 14:26

Potražnja za puškom AR-15 raste u vremenima napetosti i tragedije. Kroz godine je ovladala tržištem. Danas gotovo svaki veliki proizvođač proizvodi vlastitu verziju ovog oružja

Kada je proizvedena kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća, malo je proizvođača oružja doživjelo poluautomatsku pušku AR-15, sa zatvorenom cijevi, drškom pištolja i stršećim spremnikom za streljivo kao proizvod namijenjen običnim ljudima. Nije se činila prikladnom za lov. Doimala se pretjeranom za samoobranu. Njezini su tvorci počeli sumnjati da će mnogo kupaca htjeti potrošiti svoj novac na to oružje.

Najveći sajmovi u industriji potisnuli su AR-15 na začelje. Organizacija koja zagovara pravo na nošenje oružja National Rifle Association (NRA) i drugi saveznici u industriji bili su usredotočeni na promicanje tradicionalnih pušaka i pištolja. Većina vlasnika oružja također je izbjegavala AR-15, odbacujući je kao "crnu pušku" koja se razlikovala od tipičnih dugih pušaka s drvenim kundakom koje su bile popularne u to vrijeme.

– Članovi organizacije NRA-a prošetali bi pokraj našeg štanda i pokazali nam prst - rekao je Randy Luth, osnivač tvrtke za proizvodnju oružja DPMS, jedne od prvih koje su plasirale AR-15. Pa ipak, podaci industrije oružja govore kako je AR-15 danas najprodavanija puška u SAD-u. Istraživanje The Washington Posta i Ipsosa pokazalo je da jedan od 20 odraslih Amerikanaca ili oko 16 milijuna ljudi posjeduje barem jednu pušku AR-15. 

Gotovo svaki veliki proizvođač sada proizvodi vlastitu verziju ovog oružja. Moderni AR-15 dominira internetskim stranicama trgovaca oružjem. AR-15 podijelio je Amerikance. Njegova jedinstvena silueta  ukrašava majice i transparente, a neki konzervativni članovi Kongresa nose je na reveru. Republikanski zastupnik Barry Moore iz Alabame u veljači je predstavio prijedlog zakona da se AR-15 proglasi "nacionalnim oružjem Amerike".

S druge strane, ova puška postala je i simbol nacionalne epidemije oružanog nasilja. U deset od 17 najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u SAD-u od 2012. bio je uključen AR-15. Ova transformacija od oružja napravljenog za borbu do zvijeri masovnog tržišta rezultat je poduzetih napora na izgradnji američke ikone. Istraga Washington Posta otkrila je da je uspon AR-15 do dominacije u posljednja dva desetljeća bio potaknut dramatičnim preokretom u strategiji najvećih proizvođača oružja u zemlji da ulažu u proizvod koji su mnogi u industriji vidjeli kao anatemu za svoju kulturu i tradiciju.

Istraga The Posta, koji je intervjuirao 16 sadašnjih i bivših šefova industrije oružja, od kojih su neki prvi put javno govorili, s internim dokumentima i javnim podnescima koji opisuju promjene u dosad nepoznatim detaljima otkrila je da je američka industrija vatrenog oružja prigrlila politički i kulturni značaj oružja kao marketinšku prednost u utrci za novim prihodima.

Promjena je započela nakon što je 2004. istekla savezna zabrana jurišnog oružja koja je blokirala prodaju mnogih poluautomatskih pušaka. Nekolicina proizvođača vidjela je priliku da se uhvati u koštac s vojnim veličanjem nakon 11. rujna, a istodobno je potaknula želju među novim vlasnicima oružja da personaliziraju svoje oružje taktičkim dodacima.

– Učinili smo da izgleda cool. Iz istog razloga kupujete i Corvette – rekao je Luth. Čak i nakon ponovljenih masovnih ubojstava koja su uključivala AR-15, koja su predstavljala neke od najmračnijih trenutaka američke nacije, napori u Kongresu da se oživi zabrana jurišnog oružja ponovno su propali.

Pozivi demokratskih političara da se obnovi zabrana nisu uspjeli, čak su i neki demokrati glasali protiv nje, dok nijedan republikanac ne bi ni pomislio na to. Predsjednik Donald Trump nakratko je razmišljao o zabrani, pitajući suradnike u jednom trenutku zašto ikome treba AR-15, ali se povukao nakon što su savjetnici upozorili da će naljutiti svoju bazu, kao i NRA.

– Zaštita AR-15 postala je prioritet za oružarski lobi – rekao je senator Chris Murphy (D-Conn.), zagovornik strožih zakona o oružju. Dodao je da "to otežava guranje ovog pitanja na stol jer oružani lobi šalje toliko poruka oko toga". Bez nadzora Kongresa, AR-15 postao je potrošački proizvod kao nijedan drugi – barometar straha i mjerač političkog identiteta.

Prodaja AR-15 naglo je porasla uoči izbora demokrata Baracka Obame 2008., nakon masovnih ubojstava u osnovnoj školi u  u Newtownu (država Connecticut) 2012. godine, u srednjoj školi u Parklandu na Floridi 2018. te ponovno uoči turbulentnih predsjedničkih izbora 2020. Najsmrtonosnije masovno ubojstvo u školi K-12 u povijesti SAD-a usmjerilo je pozornost na razornu moć AR-15.

U Newtownu je oružje koje se tako pedantno reklamiralo kao "sportska puška" korišteno kao naprava za ubijanje koja je uništavala tijela mladih žrtava. Danas se procjenjuje da je najmanje 20 milijuna AR-15 pohranjeno i skriveno diljem zemlje. Više od 13,7 milijuna ovih pušaka proizveli su američki proizvođači oružja samo nakon masakra u Newtownu krajem 2012. godine, a ta je prodaja generirala otprilike 11 milijardi dolara prihoda, prema najnovijim dostupnim podacima. Drugim riječima, najmanje dvije trećine ovog oružja proizvedeno je u proteklom desetljeću. Pristaše AR-15 kažu da njegova popularnost odražava njegovu legitimnost kao alata za ljude koji poštuju zakon.

– Ovo vatreno oružje zakonito posjeduju milijuni Amerikanaca. Koristi se u streljačkim natjecanjima, u rekreacijske svrhe, u lovu i pri zaštiti doma – rekao je glasnogovornik NRA Andrew Arulanandam. Drugi kažu da to nije bila izvorna ideja proizvodnje puške. Eugene Stoner, veteran Drugog svjetskog rata koji je izumio AR-15 kasnih 1950-ih dok je radio u Armaliteu, maloj inženjerskoj tvrtki u Hollywoodu, nije imao interesa da civili koriste njegov izum, rekao je C. Reed Knight, vlasnik tvornice oružja na Floridi. 

Stoner, koji je umro 1997. godine, mislio je da je njegov izum sredinom 1990-ih prošao vrhunac, rekao je Knight. Dodao je da bi Stoner bio užasnut idejom da je "izumio alat za sav ovaj pokolj u školama".  Harry Falber, bivši izvršni direktor u Smith & Wessonu, jednom od najpoznatijih proizvođača vatrenog oružja u zemlji, smatra da je Stonerov izum promijenio industriju oružja. Uspjeh AR-15 imao je veliku cijenu, rekao je.

– Industrija vatrenog oružja, sveukupno, vrlo je mala – rekao je Falber za The Post. – Ali pogledajte kakvu pustoš izaziva.

VIDEO Tisuće Beograđana sinoć se okupilo se ispred škole u kojoj se dogodio stravičan zločin

Komentara 18

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
15:34 08.05.2023.

Ne razumijem. AR15 izađe iz zaključanog sefa napuni se i koka mlade po školama?

SI
siny
15:14 08.05.2023.

Kada svo kriminalci predaju oruzje tada ce i posteni ljudi! Krenite od kriminalaca prvo

DU
Deleted user
14:58 08.05.2023.

Ipsos i Washington post su napravili istraživanje?. Oh ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije