Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o sudovima

Orsat Miljenić: Sucima ćemo dodatno ograničiti imunitet

Orsat Miljenić
Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2013.
u 20:25

Dosadašnji prijedlog naljutio je hrvatske suce, a amandmanom će se zaštita sudaca imunitetom još više suziti

Vladajuća koalicija amandmanom će dodatno ograničiti imunitet hrvatskih sudaca tako da se on odnosi isključivo na obavljanje sudačke dužnosti, najavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić tijekom saborske rasprave o Zakonu o sudovima. Naime, sadašnji prijedlog Zakona o sudovima predviđa zaštitu sudaca od kaznenog progona za djela počinjena prilikom obnašanja sudačke dužnosti, ali i za kaznena djela za koja se postupak pokreće po privatnoj tužbi na način da ti kazneni progoni ne mogu biti pokrenuti bez odobrenja Državnog sudbenog vijeća, osim ako je riječ o djelima za koja je predviđena zatvorska kazna dulja od pet godina.

Iako su se hrvatski suci usprotivili takvom rješenju koje im sužava imunitet jer smatraju da bi trebali imati apsolutni imunitet, ispalo je kako ni predloženo ograničenje nije dovoljno. Europska komisija, naime, smatra taj prijedlog neprihvatljivim, a iako su ga predstavnici ministarstva pokušali braniti željom da se suce zaštiti od neosnovanih tužbi, komisija je hrvatskoj strani poručila da imunitet svede u ustavni okvir.

– Imunitet ćemo još više suziti i uskladiti ga s Ustavom jer je činjenica da sad idemo malo izvan Ustava koji govori samo o imunitetu u obavljanju sudačke dužnosti. Najavljujem amandman koji će još više suziti sudački imunitet – rekao je Miljenić.

U prethodnoj raspravi svi su klubovi zastupnika podržali Zakon o sudovima, što se stvarno rijetko može vidjeti u Saboru. Ono što su zastupnici najviše hvalili jest novost prema kojoj će predsjednik Vrhovnog suda morati jednom godišnje podnositi izvješće Saboru o stanju sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. Protiv te novosti posljednjih dana javno su se pobunili suci Vrhovnog suda predvođeni svojim predsjednikom Brankom Hrvatinom smatrajući da se njome Vrhovni sud stavlja u neravnopravni položaj te da se narušava trodioba vlasti. Ministar pravosuđa, koji je prethodno odbacio te optužbe s Vrhovnog suda, tijekom rasprave rekao je kako se to izvješće može usporediti s onim koje podnosi glavni državni odvjetnik.

Nema sumnje da će sloga zastupnika oko potrebe izvješća predsjednika Vrhovnog suda, a još više i najava dodatnog ograničavanja imuniteta, ponovno razbuktati svađu između sudaca i ministra pravosuđa, no upravo podrška čak i oporbenih stranaka govori kako će suci voditi izgubljenu bitku.

>> Suci moraju imati imunitet kao i zastupnici

Komentara 13

BA
BandaZG
06:54 14.02.2013.

Zašto se suci toliko boje neosnovanih tužbi? Zar nemaju povjerenje u naše pošteno i pravedno pravosuđe kojega su i sami integralni dio?

Avatar deziderij
deziderij
07:29 14.02.2013.

Ma zar ? Ma je li to moguće ?

DA
dadalina
21:53 13.02.2013.

napokon....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije