Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhidbeni nalog

Miljenić: Postupak protiv Hernadija potpuni je apsurd

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2015.
u 17:18

Tražili smo Njemačku i Austriju objašnjenje i tu ćemo stvar raščistiti. U krajnjoj liniji postoje druge institucije, europske, postoji sud u Luksemburgu, pa ćemo doći do nekog rješenja – kazao je Miljenić

Hrvatska ne odustaje od uhidbenog naloga za šefom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem i zatražila je objašnjenje od zemalja koje ga odbijaju provesti, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je u Bruxellesu sudjelovao na izvanrednom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU.

Austrija i Njemačka nedavno su izvijestili Hrvatsku o obustavi potrage za Hernadijem, za kojim je izdana međunarodna tjeralica Interpola i Europski uhidbeni nalog. Te zemlje pozivaju se na pravilo da se ne može dvaput suditi za isto djelo jer je u Mađarskoj podignuta optužnica slična kao u Hrvatskoj, a tamošnji sud ga je oslobodio.

Ima li slučaj Hernadi poveznice s ovim što se danas pokušava dogovoriti vezano uz bolju provjeru građana EU na granicama upitali smo ministra Miljenića.

– U tom predmetu nema izravne poveznice s ovim. On se tiče europskog uhidbenog naloga. Ono što smo tražili je objašnjenje tih zemalja. Inicijalno, one se referiraju na povredu pravila ne bis in idem, znači da bi mu se sudilo dvaput. Što kad se vidi što se događalo tamo je potpuni apsurd jer je to tamo bila neka privatna tužba. Dakle, ako bi se taj standard primijenio, onda i europski nalog dolazi u pitanje i uopće njegov smisao jer svatko bi onda inicirao nekakav privatni postupak i ne bi ga se moglo izručivati. Dakle, tražili smo objašnjenje, tu ćemo ići do kraja, i tu ćemo stvar raščistiti. U krajnjoj liniji postoje druge institucije, europske, postoji sud u Luksemburgu, pa ćemo doći do nekog rješenja – kazao je Miljenić.

Na upit je li to znači da su nam Njemačka i Austrija već odgovorile Miljenić odgovara:  – Ne, ja vam sad neću ulaziti jer mi smo tek započeli komunikaciju oko toga. Kolege su sigurno radile u dobroj vjeri. Prema informacijama koje su imali, ali kažem to je problem koji ćemo raščistiti ne zbog jednog predmeta, nego zbog načela. Znači, ako mi tražimo nekoga očekujemo da ga dobijemo, ako je sve sukladno pravilima koja postoje, isto kao što mi predajemo ljude. Nekad jedan predmet može poslužiti da se nekakvo načelo uspostavi i razriješi. Dakle, ići ćemo do kraja – poručuje ministar pravosuđa.

>>Zsolt Hernadi, unatoč Interpolovoj tjeralici, u Beču razgovarao s direktorom OMV-a

>>Izručenje pitanje dana, odvjetnik Suić: Sanader će progovoriti

Komentara 16

SP
spooky086
17:28 20.11.2015.

al se čudi kao francuska sobarica, pa i on je sa svojom ekipom crvenkapica htio takav performans izvesti sa Perkovićem i Mustaćem netom pred njihov odlazak u pa, pa, pa

LE
LeonardS
18:31 20.11.2015.

Zašto ministar ne odgovara na sve veči broj otužnih presuda i gdje je odgovornost u sudstvu i koje su sankcije za ovo što se radi u pravosuđu

ZD
zdepar
17:34 20.11.2015.

hapšenje, zatvaranje i procesuiranje, bez osiguranih dokaza je isključivo politički motivirano, i može egzistirati samo slučajnim državama, europske demokracije to ne prepoznaju, tamo treba najprije imati održive i sigurne dokaze i postojano i nepristrano tužiteljstvo i sudstvo kojemu neće padati svaki veći proces

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije