Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI DOPRINOS

Orguljaš iz Volodera: Tukli su ga da se odrekne orgulja, a sada u 90. svira i dalje kao mladić

Foto: Kristijan Jalšić ŽUPA VOLODER
1/3
25.10.2021.
u 10:45

Ove nedjelje Matijaš je opet zasvirao, nakon što mu je vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, uručio buket kao zahvalu

I u svojoj 89. godini života Ivan (Janči) Matijaš sjeo je još jednom za orgulje na nedjeljnoj sv. misi u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu.

Ivan  Matijaš je funkciju orguljaša u svojoj župi obavljao od Uskrsa 1950. godine pa sve do 2017. kada ga je srčani udar primorao da se povuče s mjesta orguljaša.

No, ove nedjelje Matijaš je opet zasvirao, nakon što mu je vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, uručio buket kao zahvalu za njegov dosadašnji rad i doprinos Župi Voloder. Naime, iako se povukao s mjesta orguljaša nije prestao biti aktivan u župi.

Financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar u Voloderu te je dobio Odlikovanje sv. Kvirina, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru.

Foto: Kristijan Jalšić ŽUPA VOLODER

 „Danas se zaista želim zahvaliti Jančiju za sve što je pridonio. Možda kada bi danas ove orgulje gore progovorile, one bi puno toga rekle s kolikom ste ljubavlju zapravo činili sve ovo što ste radili, i pjevajući i svirajući. Kao što kaže psalmista: „Bogu svome pjevat ću i svirati dok mi traje dah“. Vjerujem da se upravo to prožimalo kroz Vaš život koji nije kratak, lijepe godine proživljavate i ja Vam želim još jednom od srca zahvaliti na vašem trudu i angažmanu.“ – rekao je vlč. Štingl.

Ivan  Matijaš je istaknuo kako mu je najveća želja ipak poživjeti još malo kako bi mogao još koji put zasvirati.
  
„Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. ... Bio sam tučen i bijen da se Crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: Ja ne! - i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al' ne odričem se onoga za što sam se rodio“, rekao je Matijaš koji sada ponosno nosi titulu najstarijeg hrvatskog,  a možda i svjetskog, orguljaša.

>> VIDEO U požaru u Brčkom poginulo šest osoba: "Živjeli su bez struje i palili svijeće"

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar dmitarX
dmitarX
10:51 25.10.2021.

Svaka čast!

CO
coolman
11:42 25.10.2021.

Čestitke! I još puno let želim gdinu. Matijašu!

RE
Regica
10:58 25.10.2021.

Sigurno je I rekao tko ga je tukao zbog toga sto je svirao u crkvi. Ali necemo talasat, jel..a o ustaskim zlocinima svaki dan..sretno I Bog te pozivio g. Matijaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije