Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U RUSIJI

Orgije na simbolu revolucije

15.06.2009.
u 20:56

Organizatori zabave tepaju si da je krstarica Aurora zadnji put tako veliki broj ljudi na palubi vidjela 1917. godine, kada su njezini mornari zapucali prema Zimskoj palači i počeli revoluciju.

Kultni, najslavniji ruski ratni brod svih vremena, jedan od ključnih aktera u komunističkom društvenom prevratu (danas brod-muzej) nedavno je pretvoren u tulum-lokaciju za ruskog oligarha Mihaila Prokhorova. Skandal je buknuo nakon završetka Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, gdje je Aurora i danas usidrena.

Ruska vojska istražuje tko je izdao dozvolu za, kako optužuju komunisti, "kapitalističku orgiju" na brodu koji je simbol boljševičke revolucije. Skandal je time veći što se brod-muzej nalazi na teritoriju vojne baze, a sama Aurora je do dana današnjega zadržala status prvog broda Ruske mornarice. Ako su na njemu ranije i organizirana kakva primanja, bili su to domjenci za veterane Drugoga svjetskog rata i slični događaji.

Prokhorovljev pir bio je pak raskalašena bogataška zabava koju je za je svoj prvi rođendan organizirao oligarhov časopis Ruski Pionir. The St. Petersburg Times piše da je, osim 44-godišnjeg tajkuna (po nekim procjenama najbogatijeg Rusa nakon recesije), na tulumu bila i gradonačelnica Valentina Matvijenko, te mnogi gradski vlastodršci i VIP uzvanici s Ekonomskog foruma.

Nastupao je Sergej Šnurov, frontmen slavne peterburške punk-rock grupe Lenjingrad, poznate po cenzuriranim tekstovima punim vulgarnosti te zabranama koncerata. Banket je navodno bio tako vruć da su se neki uzvanici na kraju odlučili osvježiti skakanjem s broda u Nevu u poslovnim odijelima. Direktor muzeja Aurora Lev Černavin pokušava se braniti se da ništa o piru nije znao jer je "imao slobodan dan", te da je "moralno neprikladno organizirati na Aurori takve zabave".

Dodaje da je sutradan prostorije zatekao čistima i očuvanima.
– Događaj na Aurori vidimo kao čin historijske osvete proletarijatu od buržujske klase koja je poražena 1917. godine – stoji u propćenju lokalne komunističke udruge. Autori zabave ne smatraju se, pak, ni najmanje krivima. Tvrde da su komunisti promašili bit njihove ideje, da je tulum za odabrane zapravo bio 'antiglamurozan', te da on čak označava 'početak postglamurozne epohe'.


Aurora u ratu

Osim što je jedan od opjevanih simbola Oktobarske revolucije, Aurora je sudjelovala u čak tri velika rata: rusko-japanskom (1904-1905), te na razne načine u oba svjetska rata, a i u akcijama poput spasilačke misije nakon potresa u talijanskoj Messini. Kao muzej, unutar vojne baze postoji od 1957., a do današnjih dana ima i svoju posadu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije