Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR POSAO ZA USKOK

Organizirao grupu od 57 osoba koja je varala na PDV-u pa dobio 2 godine i 3 mjeseca zatvora te ostao bez 1,5 milijuna kuna

Zagreb: Porez iskazan na printanom računu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
08.09.2021.
u 16:05

U prijevare su bili uključeni Kinezi koji na području Hrvatske imaju poduzeća koja se uglavnom bave trgovinom

Gorki Grubišić, koji je početkom 2018. bio optužen da je ustrojio zločinačku grupu koja je obuhvaćala ukupno 57 osoba i 39 trgovačkih društava, a sve kako bi državu varali na PDV-u, priznao  je krivnju te se nagodio s USKOK-om. Prema sporazumu, za zločinačko udruživanje i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora. Osim što će u zatvor, oduzima mu se i 1,5 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi, a dužan je platiti i 20.000 sudskih troška. Osim njega, krivnju je priznao i njegov suoptuženik Nenad Krbanja koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od godine i tri mjeseca zatvora. I on mora vratiti novac i to 251.581 kunu te platiti 15.000 kuna sudskih troškova.

Grubišić i Krbanja, posljednji su u nizu optuženika u tom postupku koji su odlučili priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om. Zanimljivo je da  je  bilo optuženo 57 osoba, a od koijih su 48 Kinezi, koji su se također odlučili na priznanje krivnje i sporazume s tužiteljstvom. Uglavnom su bili osuđivani na rad za opće dobro te uvjetne kazne u rasponu od šest mjeseci do 11 mjeseci zatvora. Uz zatvorske kazne bile su im izrečene i novačene, a bila im je oduzeta i nepripadno stečena imovinska korist, pa je državni proračun zbog svega toga trebao biti bogatiji  za oko šest milijuna kuna.

Prema optužnici, Grubišić se teretio da je od 2013. do 2016. na području Hrvatske ustrojio zločinačko udruženje koje se bavilo prijevarama s PDV-om. U prijevare su bili uključeni Kinezi koji na području Hrvatske imaju poduzeća koja se uglavnom bave trgovinom. Grubišić se teretio da je osmislio plan u koji je potom uključio Denisa Matijevića, Nenada Krbanju, Damira Šimića, Nenu Sašu i Anamariju Ilić. Njihov je posao, tvrdio je  USKOK u optužnici, bio je da osnivaju i vode tvrtke čiji je jedini osnovni cilj bila isporuka nevjerodostojnih računa. Odnosno računa za fiktivnu robu koja nikada nije isporučena. Takvi računi, umanjeni za osam posto provizije, isporučivani su kineskim tvrtkama, koje su ih plaćale. Novac je potom podizan, a dio tog novca, oko 3,3 milijuna kuna podijeljen je među Grubišićem i optuženicima. USKOK je u  optužnici tvrdio da je tako uplaćeno najmanje 52,7 milijuna kuna, pri čemu je državni proračun oštećen za oko 14,1 milijun kuna. Zbog toga je USKOK tražio da se svim optuženicima, i pravnim i fizičkim osobama oduzme nezakonito stečena imovinska korist.

 Grubišić je malo prije uhićenja uspio pobjeći, jedno je kratko vrijeme bio u bijegu i za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica.  Optužnica protiv njega i ostalih podignuta je u siječnju 2018.., a potvrđena u listopadu 2019. u odnosu na one optuženike koji se do tada nisu odlučili nagoditi.  No dio onih koji se do tada nisu nagodili, kasnije su se očito predomislili, a među njima i Grubišić.  Inače njegovu su skupinu istražitelji duže vremena tajno pratili i prisluškivali, a nakon uhićenja i tijekom istrage optuženi Kinezi uglavnom su se branili tvrdnjama da nisu znali da čine kaznena djela te da su s tim prestali čim su shvatili da rade nešto nezakonito.

>> VIDEO Divljački vozio zagrebačkom Dubravom, pa dobio kaznu od 34,500 kuna!

Komentara 3

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
16:13 08.09.2021.

Javite kad novac bude uplaćen u proračun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije