Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE RUSIJI

Orban optužio Bruxelles za potpuni neuspjeh i poručio: 'Europa je ušla u eru ratova'

FILE PHOTO: EU leaders hold summit on Russian oil sanctions, in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/2
16.07.2022.
u 13:39

Službena opomena je prvi korak, nakon kojeg mađarska vlada piše pismeno očitovanje, a Komisija može, ako nije zadovoljna, u sljedećem koraku dati obrazloženo mišljenje i tek potom, nakon novog očitovanja Mađarske, ići tužbom na Sud EU.

Europska komisija tužila je u petak Mađarsku Sudu Europske unije zbog mađarskog zakona kojim se ljude diskriminira na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Riječ je o zakonu, izglasanom u lipnju prošle godine, kojim Mađarska zabranjuje da se mlađima od 18 prikazuje sadržaj koji se tiče homoseksualnosti ili promjene spola.

"Zaštita djece apsolutni je prioritet EU i njezinih država članica, međutim taj mađarski zakon sadrži odredbe koje nisu opravdane ili nisu porporcionalne za postizanje navedenog cilja", priopćila je Komisija.

Slijedi višemjesečno suđenje pred Sudom EU u Luksemburgu, ali već ovaj korak je važan jer je to prvi slučaj u kojemu Komisija sudski tuži neku državu članicu zbog pitanja koje se tiče prava LGBTI osoba.

Službenom opomenom Komisija je započela zaseban postupak protiv Mađarske zbog diskriminacije građana EU na benzinskim crpkama. Vozila s mađarskim registarskim oznakama imaju pravo kupovati gorivo po 60 do 70 posto nižim cijenama od službenih, koje vrijede za sve ostale. A to je povreda načela nediskriminacije unutar EU i pravila o slobodi kretanja, smatra Komisija. Službena opomena je prvi korak, nakon kojeg mađarska vlada piše pismeno očitovanje, a Komisija može, ako nije zadovoljna, u sljedećem koraku dati obrazloženo mišljenje i tek potom, nakon novog očitovanja Mađarske, ići tužbom na Sud EU.

U trećem zanimljivom predmetu, objavljenom u petak, Komisija službenom opomenom traži od Mađarske da ukloni ograničenja izvoza žitarica. Ovoga je tjedna mađarska vlada zabranila i izvoz energenata, sve do drva za ogrjev, ali Komisija još nije stigla i na to reagirati, premda i zbog toga možda slijedi službena opomena i novi postupak zbog kršenja prava Unije.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je u radijskom intervjuu optužio Bruxelles za "potpuni neuspjeh" u politici sankcija protiv Rusije. I izjavio da je Europa ušla u novo razdoblje svoje povijesti: "eru ratova".

Komentara 7

DU
Deleted user
16:28 16.07.2022.

Orban je apsolutno u pravu. Žalosno da od svih EU političara on jedini ili se bar jedini usudi otvoreno reći pravu istinu.

CI
ciglana14
14:07 16.07.2022.

Nek HDZovci malo pogledaju kako se čuvaju nacionalni interesi. Kod nas bi gospoda skinula hlače, i udovoljila svakom nastranom zahtjevu radikalnih liberala iz Bruxellesa.

SU
suco
22:50 16.07.2022.

EU se mora pomiriti sa činjenicom da je Orban pobjedio na demokratskim izborima. Evropska vanjska politika je totalni promašaj. Rat u Ukraini se mogao izbjeći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije