Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objasnio zašto je popustio

Orbán: Bio sam neispavan, kao mađarski nogometaši 1954.

FILE PHOTO: Hungary's Prime Minister Viktor Orban attends a meeting in London
Foto: POOL/REUTERS
1/4
06.02.2024.
u 12:59

'U Bruxellesu, ondje gdje sam spavao bilo je dvije stotine traktora ispod mog prozora. Trubili su cijelu noć, puštali snimke rikanja stoke'

Puno je bilo neslužbenih nagađanja o tome tko je na summitu Europskog vijeća prošloga tjedna "slomio" mađarskog premijera i nagovorio ga da odustane od blokade dugoročnog europskog financiranja Ukrajine, a na kraju je najneobičnije objašnjenje dao sam Viktor Orbán. Slomila ga je neispavanost, za koju su krivi poljoprivrednici koji su prosvjedovali blizu njegova hotela u Bruxellesu, što je situacija koju je povezao s – porazom mađarskih nogometaša u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 1954. godine!

– Pregovori nisu bili laki, pitanja su bila teška i mišljenja vrlo podijeljena. Ali najteže je bilo to što su se u Bruxellesu odvijali prosvjedi poljoprivrednika i ondje gdje sam spavao bilo je oko dvije stotine traktora ispod mog prozora. Trubili su cijelu noć, puštali snimke rikanja stoke, tako da sam se svakih 10 minuta budio. I na pregovore sam otišao nakon neprospavane noći. Rekao sam njemačkom kancelaru da sam bio u istoj situaciji kao mađarski nogometni tim 1954., kad je, koliko znamo, organizirana ulična zabava ispred njihova hotela u Bernu večer uoči finala Svjetskog prvenstva. I izgubili smo to finale. Nije to bio dobar znak – rekao je premijer Orbán u radijskom intervjuu za Kossuth u petak prošloga tjedna, čiji je engleski prijevod jučer distribuiran preko službenih kanala mađarske vlade.

POVEZANI ČLANCI:

Neslužbeno su europski mediji nagađali da je Orbán popustio pod pritiskom nagovaranja talijanske premijerke Giorgije Meloni večer uoči summita Europskog vijeća, s kojom je razgovarao uz bocu šampanjca u luksuznom hotelu Amigo u centru Bruxellesa. Potom se nagađalo da ga je slomio francuski predsjednik Emmanuel Macron, na odvojenom sastanku u istom hotelu. Ali sada, po Orbánu, proizlazi da su ga slomili seljaci, čije je prosvjede simpatizirao i o njima govorio kao o pravednoj borbi naroda protiv otuđene elite europskih lidera koji im nameću komplicirane zelene propise. U finalu Svjetskog prvenstva 1954. godine mađarska je reprezentacija, inače, izgubila od reprezentacije tadašnje Zapadne Njemačke. 

VIDEO Požar u Čileu

Komentara 2

SA
saudinus
13:08 06.02.2024.

Ako je Viktorija stvarno izjavila da su ga slomili njegovi prijatelji seljaci prosvjednici sa kojima je lijepo komunicirao pred kamerama, onda nije sav svoj.

ID
Ivo_didin
15:03 06.02.2024.

"puštali snimke rikanja stoke" ... Znali su da je u hotelu debela volusina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije