Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agonija

Orahovački KIO uskoro ide na prodaju za 150 milijuna kuna

'podravina - 061010-orahovica -  - za desetak dana kio keramika u stecaju ide u prodaju (ilustracija, radnici izlaze iz tvornice)  Photo: Maja Santosi /PIXSELL'
'Maja Santosi/PIXSELL'
06.10.2010.
u 17:05

Radnici bi trebali dobiti zaostale plaće i otpremnine, ali će mnogi vjerovnici ostati bez novca.

Nakon polugodišnjeg stečajnog postupka u najvećoj hrvatskoj tvornici keramičkih pločica KIO keramika d.d., sasvim je izvjesno da će mnogi dojučerašnji partneri ostati kratkih rukava.

Loše odluke

Stečajni upravitelj Franjo Otročak, koji je do sada uspješno vodio brojne stečajeve, a među poznatijima i stečaj u nekada propale Tvornice šećera Virovitica, koja je danas, s novim vlasnikom, pod imenom Tvornica šećera Viro izrasla u predvodnica hrvatske šećerne industrije, uvjeren je da sličan uspjeh, s odgovornim vlasnicima, može doživjeti i KIO.

Neshvatljivo je kako je suvremena orahovačka tvornica mogla proizvoditi gubitke, a sve pokazuje da se oni nisu događali zbog lošeg rada radnika, loših pločica, već zbog loših i pogrešnih poslovnih odluka vlasnika i uprave. Tvornice u Orahovici i Rujevcu za desetak će dana na javnu prodaju za 150 milijuna kuna, a poslije na prodaju idu druge nekretnine, vrijedne 30-ak milijuna kuna.

– Tko god kupi tvornice, pametnom će poslovnom politikom svakako ostvariti dobit i vrlo brzo vratiti uloženo – rekao je Otročak.

Ima zainteresiranih

Cjelokupne obveze KIO-a narasle su na oko 590 milijuna kuna, a potraživanja iznose oko 50 milijuna, s tim da je naplata za više od polovice potraživanja upitna. Iz prodane imovine naplatit će se oko 460 bivših radnika, koji potražuju 20-tak milijuna kuna, a vjerovnici u drugom redu, koji potražuju oko 400 milijuna kuna, mogu smatrati da su novac izgubili.

Najveći gubitnik je Fond za regionalni razvoj i zapošljavanje, koji ostaje bez 88 milijuna kuna po osnovi plaćenog jamstva za potraživanja Londonskog kluba, Ministarstvo financija izgubit će 61 milijun kuna, HBOR 63 milijuna kuna, tvrtka Belišće 11 milijuna kuna, gradsko komunalno poduzeće Papuk 10,5 milijuna kuna, a Sunce osiguranje pet milijuna kuna.

Doznaje se da su za KIO zainteresirani Modus keramika iz Vojnića, koja sada koristi tvornice u zakupu, Enmon iz Beograda i đakovačka tvrtka Tondach.

Ključne riječi

Komentara 1

KE
keramicar
08:46 07.10.2010.

U prau je stečajni kad kaže da za propast tvornice nisu krivi radnici nego uprava tj. poslovna politika. I upravu je kad kaže da će onaj tko kupi tvornicu vrlo brzo vratit uloženo. Ali to se nikako nemože odnosit naa sadašnjeg zakupca koji samo slaže robu na lager a prodaja slabo ide, koji je prije 6 dana otpustio 10 ljudi a krajem mjeseca još 10 mora otić. I svi iz pogona. A tko će Vam gospodo proizvodit pločice? Sadašnji zakupac nema plan proizvodnje i namjerava zaposlenike poslat na zavod za zapošljavanje preko zime. Prodajte tvornicu nekome tko će osigurati radnicima da rade cijele godine, tko će osigurati normalan rad i normalnu proizvodnju jer ovo što rade gospoda iz Vojnića nije normalno. Zapitajmo se-ako su oni sposobni i uspješni, zašto im pogon u Vojniću stoji već jako jako dugo? I kolike su im bile klase i koliko su imali reklamacija? Ovaj dio o parama prema djelatnicima-nitko ništa konkretno ne spominje o kojem iznosu će biti riječ. Da li će se dobiti cjelokupan iznos potraživanja ili samo dio? Radnike svi lažu, prije su ih lagali, prilikom najma su nas preveslali i izigrali i prodali, lažu nas sada i vjerovatno će nas nastavit i dalje lagat. Ali gospodo, dajte nam da normalno radimo i da primamo naše plaće svaki mjesec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije