Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN NAD CIVILIMA

Optuženi za raketiranje Banskih dvora optužen i za neselektivno raketiranje Gospića

Banski dvori, sjedište Vlade Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.07.2022.
u 09:32

Nakon što je Hrvatska  pokrenula istragu zbog raketiranja Banskih dvora, Dopuđa i njegovi suoptuženici su zamolbenim putem 2018. ispitani u Beogradu

Ratko Dopuđa (65), državljanin Srbije, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovišta, a optužnicu je protiv njega podiglo ŽDO Rijeka.  Tereti ga se da je 4. kolovoza 1995. kao zapovjednik aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade srpske vojske Krajine počinio ratni zločin.

Prema optužnici, Dopuđa se tereti da je nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno s danas pokojnim Milanom Perićem,  zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske, koja se također nalazila na aerodromu u Udbini, odlučio izvesti neselektivni napad na Gospić.

To je trebala biti odmazda zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu. Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i u 17.20 sati neselektivno bombardirao samo sjedište Gospića s ukupno jedanaest bačenih avio bombi (tip FAB-100 M80). Uslijed eksplozija izazvanih bačenim avio bombama smrtno je stradalo troje civila, a dvoje je civila teško ozlijeđeno, dok ih je više  bilo lakše ozlijeđeno. 

Inače, Dopuđa je optužen i da je kao pilot JNA sudjelovao u raketiranju Banskih dvora u listopadu 1991. a prema optužnici cilj tog napada, među ostalim je bilo i ubojstvo  tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Nakon što je Hrvatska  pokrenula istragu zbog raketiranja Banskih dvora, Dopuđa i njegovi suoptuženici su zamolbenim putem 2018. ispitani u Beogradu. No većina njih, uključujući i Dopuđu nije iznosila obranu jer se pozivala na obvezu čuvanja vojne tajne.

Osim Dopuđe, za raketiranje Banskih dvora još su optuženi general Ljubimir Bajić, bivši  zapovjednik 5. korpusa RV i PZO tadašnje JNA, pukovnik Slobodan Jeremić, načelnik 105. lovačkog bombarderskog puka Ðuro Miličević, referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Čedo Knežević i dvojica pilota - Ratko Dopuđa i Davor Lukić. 

Prema optužnici, zapovijed za napad na Banske dvore dao je general  Bajić, a napad je počinjen u vrijeme dok su u Banskim dvorima bili Tuđman, Stipe Mesić, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SFRJ  i Ante Marković, bivši jugoslavenski premijer.

>> VIDEO Inflacija ih je zaobišla: Evo koliko košta ručak saborskih zastupnika


 

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
10:23 29.07.2022.

Pa kak ovo, a Američkih pedest eskadrila bombardiralo Udbinu i zabranilo im letjenje 😁🤦‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije