Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO Učestali napadi na katoličku crkvu i svećenike u BiH

Opljačkana sarajevska katedrala

11.03.2009.
u 18:28

U noći između utorka na srijedu za sad nepoznata osoba, izvršila je devastaciju i krađu određenih predmeta iz katedrale. Provalu je u jutarnjim satima u srijedu otkrila časna sestra Zrinka, kada je iza 7 sati došla u katedralu kako bi izvršila pripreme uoči prve mise koja se služi u 8 sati.

Nakon što je primijetila obijenu vitrinu u sakristiji, odmah je obavijestila rektora sarajevske katedrale profesora dr. Marka Josipovića, koji zatim pozvao policiju. Premda sarajevska katedrala ima video nadzor, te isto tako i nekog dežurnog pozornika koji se vrzma svakodnevno oko ovog sakralnog objekta, ovo je druga provala koja se dogodila u posljednja dva mjeseca. Nakon izvršenog očevida utvrđeno je kako nedostaje nekoliko kaleža i liturgijskih predmeta.

No, kako vrata katedrale nisu bula obijena, postoji opravdana sumnja da su obje provale izvršene na način da se nepoznata osoba nakon večernje mise vješto skrila u katedrali, jer prema video snimku može se vidjeti kako istu napušta kroz glavna vrata, bez obijanja. To nam je potvrdio i sam rektor Marko Josipović:

- Nažalost, ovo je krađa, a koji su motivi to ne mogu konkretno kazati. Ne smatram ovo nekakvom provokacijom niti smišljenim udarom na katoličku crkvu. Međutim, materijalna šteta je velika, a ovakvi događaji unose priličnu uznemirenost među nas. U ovom trenutku mogu reći da su ukradena četiri vrijedna kaleža i dijelovi liturgijskog posuđa, a riječ je o pozlaćenim predmetima.

Između ostalog ima i zlatnih predmeta, tako da nije samo riječ o pozlatama. Ovo je druga krađa u dva mjeseca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije