Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske bolnice

Operiraju zdrav dio tijela, daju krv pogrešne grupe, zašivaju instrumente...

Operacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.04.2014.
u 11:01

Sve bi bolnice trebale redovito slati izvještaj o incidentima, no neke to ne čine

U hrvatskim je bolnicama tijekom 2012. godine dva puta operiran pogrešan dio tijela, jednom je pacijentu na mjestu kirurškog zahvata ostavljen instrument, troje novorođenčadi umrlo je ili ostalo trajnim invalidom što nije bilo povezano ni s kakvom urođenom bolešću, dok ih je kod dvoje zabilježena jaka žutica. Jedan je pacijent, nadalje, transfuzijom primio neodgovarajuću krvnu grupu, a registrirano je i 18 slučajeva samoubojstva ili njihova pokušaja u bolnicama, dok je godinu ranije jedanput operiran i – pogrešan pacijent. Sadržaj je to izvješća o neočekivanim neželjenim događajima u bolnicama koji je objavila Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Ustanova je to, naime, kojoj kvartalno bolnice trebaju prijaviti – neočekivane neželjene događaje.

Malo izvještaja

Pod tim se pojmom liječničkih pogrešaka uz sve incidente nabrojane u početku teksta, smatra i otmica novorođenčeta, otpust krivoj obitelji, smrt ili teške ozljede majke povezane s porođajem, radioterapija pogrešnog dijela tijela ili radioterapija dozom 25 posto većom od planirane te ozbiljna nuspojava lijeka. Tih slučajeva u hrvatskim bolnicama u 2012. godini nije bilo ili ih – nisu prijavile. Izvješće je upitno upravo zbog ignoriranja pojedinih bolnica koje Agenciji nisu dostavile podatke propisane Pravilnikom o standardima kvalitete zdravstvene zaštite i načinu njihove primjene.

– To su indikatori kvalitete i bolnice bi trebale redovito dostavljati te izvještaje. Kad laik pogleda te podatke, onda mu se to zacijelo čini drastičnim – operacija na zdravom dijelu tijela, smrt novorođenčadi, a ne znate o čemu je riječ, izgleda strašno. Međutim, kad te podatke usporedimo sa statistikama u drugim zemljama, mislim da ne odstupamo znatnije od drugih – objasnio je prim. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, dodajući kako je dobro da se izvještaji daju i pojave registriraju upravo kako bi se poduzele mjere kojima bi se one smanjile i spriječile.

To očito nisu shvatili u velikom broju hrvatskih bolnica budući da ih je Agenciji u jednom kvartalu, primjerice, izvještaj poslalo 47, a u drugom više nego dvostruko manje od toga. Izuzev liječničkih pogrešaka, izvješće sadrži i neželjene događaje prema osoblju zdravstvenih ustanova. Po tom je pitanju u bolnicama registriran 201 verbalni, 77 fizičkih te 33 materijalna neželjena događaja.

Sigurnost pacijenata

Dakle, registrirane su i svađe i tučnjave, a možemo zaključiti i krađe. Isti pravilnik koji definira praćenje tih incidenata, propisuje i vođenje evidencije o, kako navodi, ostalim neželjenim događajima koji su pokazatelji sigurnosti pacijenta.

U toj su skupini postoperativne infekcije, krvarenje, dekubitus, pad u bolnici itd. Ti podaci još nisu dostupni, no ujedinjeni mogli bi dati generalnu sliku kvalitete hrvatskih bolnica.

>> Zakladne bolnice jedno su od najvećih hrvatskih postignuća

Komentara 46

US
USA
11:43 20.04.2014.

Ma kakav je ovo idiotski clanak. Tri postnatalne smrti, jedna zutica, jedan ostavljen instrument i dva krivo oprerirana na valjda pola milijuna bolnickih pacijenata u jednoj godini. To cak nije na razini statisticke pogreske. Samo instrumentalizirana novinarka i njen urednik znaju razlog pisanja ovog teksta i prikazivanja stanja u bolnica lazno dramaticnim, s namjerom raspirivanja najnizih ljudskih strasti kod vecine mentalno hendikepiranih pripadnika ljudskog roda. Stanje koliko citam nije bas bajno ali je besplatno.

CL
ClinOr
11:42 20.04.2014.

Ivana Rimac Lesički - ti da si prava novinarka bi usporedila navedene incidente sa količinom obavljenog dobrog posla te usporedila trendove sa drugim, čak i naprednijim zemljama. Šta mi znači jedna krivo dana doza krvi u jednoj bolnici (u što je teško povjerovati zbog vrlo stroge kontrole koja regulira transfuziju) na stotine litara ispravno dane krvi koje se daju svakodnevno? Tebi je to dovoljno da staviš u naslov i popljuješ sve ljude u sustavu. Ovakav aljkav novinarski rad je napravljen jedino s ciljem pljuvanja, a ne prikazivanja realnog stanja. U zemlji gdje su gospodarstvo i ekonomija nikad lošiji, a lopovluk i korupcija cvatu, ti si našla pljuvati po jedinom sektoru koji toliko, toliko prati europske standarde u katastrofalnim uvjetima rada. Svaka ti čast.

Avatar Pacov
Pacov
11:17 20.04.2014.

Ma dobre su nase bolnice cisto su okey.Ne znam ljudi pricaju da su u strajku,ali i kada su bili u strajku su rado prihvacali i operirali pacijente i spasavali zivote, Cudno da niste napisali samo koliko su nase bolnice spasile pacijenata u zadnjih 20 godina nas prema ovih mzda 100-injak slucajeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije