Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra na markovu trgu

Ovako je danas Hrvatska izgledala kada je zbog štrajka sve stalo!

štrajk
Foto: Pixsell
1/40
25.02.2014.
u 15:48

Sindikalci su pozvali na “ustrajnost do prijevremenih izbora” te Vladu i ministre prozvali zbog nesposobnosti

Opći štrajk solidarnosti održao se danas od 12 do 14 sati kao podrška ZRC-u Lipik i Areni Pula koji su u štrajku. Točno u podne na pet minuta stali su tramvaji ZET-a, autobusi u Osijeku, ali i vlakovi HŽ-a koji neće prometovati do 14 sati. Nastava u školama također je okončana u podne. Starije će učenike nakon toga pustiti kućama, a za mlađe će biti organiziran dnevni boravak. Na fakultetima se od 12 do 14 sati neće održavati predavanja, a sindikati su pozvali i tijela državne uprave da ne rade u tom razdoblju.

– Ovo je samo probni štrajk solidarnosti za 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaće. Na temelju ovog štrajka odlučit ćemo na čemu još treba poraditi kako bismo organizirali puno veći i ozbiljniji štrajk, između ostalog, i ako Vlada bude ustrajala na Zakonu o radu kakvog sada predlaže – rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, prenose 24sata.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

– Čujete zvuk sirena, buka je glasna i to je buka koju treba čuti Vlada RH. Ovo je podrška svima koji ne primaju plaće, a takvih je gotovo 70.000. Zakon o radu ne štiti takve radnike. Neovisno o tome što imamo informacije o sutrašnjoj raspravi u Saboru, dan je dug i još imaju vremena izmijenjeni Zakon o radu povući iz procedure i odgoditi njegovu primjenu – dodao je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Novi prosvjed najavio je za srijedu i to na Markovu trgu.

– Prosvjed će početi okupljanjem u 9 sati na Markovu trgu. Pozivam sve koji mogu doći da daju podršku jer, iako na trg stane 1500 ljudi, mi ćemo ga napuniti. Neka bude krcat, a građani će na velikom videozidu moći pratiti raspravu u Saboru. Vjerujemo da današnji štrajk solidarnosti neće imati veće posljedice na gospodarstvo, ali na posljedice je Vlada trebala ranije misliti – poručio je Novosel.

Pusić i Maras komentirali štrajk

Štrajk je komentirala prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je kazala da je riječ o štrajku upozorenja, odnosno solidarnosti s radnicima koji rade u dvije tvrtke, a koji mjesecima nisu dobivali plaću za svoj rad. Za takvu praksu Pusić je rekla da je nedopustiva. Novinari su pitali boji li se da će se u Hrvatskoj dogoditi socijalni nemiri.

– Ne bojim se socijalnih nemira. Situacija ni blizu nije takva da bi izazvala socijalne nemire, ali je takva da izaziva socijalni dijalog – kazala je. Komentirala je i predstečajne nagodbe za koje kaže da se o tom institutu ne može govoriti kao o organiziranom kriminalu zato što je cilj predstečajne nagodbe spašavanje radnih mjesta i tvrtki.

Ministar poduzetništva Gordan Maras kazao je, pišu 24sata, da ćemo ''imati zakon koji je isti kao onaj u Njemačkoj. Ako ljudi misle da su radnici u Njemačkoj nezaštićeni, onda neka štrajkaju''.

Brojna podrška iz svih dijelova zemlje

Štrajk je podržala Udruga RODA – Roditelji u akciji koja je istaknula da su predložene izmjene Zakona o radu štetne te kako će se posebno negativno odraziti na radnice i radnike s obiteljskim obvezama. Više pročitajte ovdje.

Natpisom ''Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu'' štrajk su s Krešimirom Severom podržali i brojni Gavellini glumci i osoblje poput Višnje Babić, Perice Martinović i Ankice Dobrić.

S obespravljenim radnicima solidarizirali su se i brojni Vukovarci. Kako doznajemo, na po pet minuta u bolnicama je obustavljen rad kada se pročitalo pismo. Prema riječima sindikalista, od 16 srednjih škola na području županije sve su bile u štrajku od 12 do 14 sati, pri čemu je rad obustavila većina zaposlenika. U organizaciji Slavonsko-baranjskog sindikata u 12 sati krenula je i prosvjedna vožnja 20-ak automobila kroz Vukovar. Kolonu je pratila policija, a automobili su na sebi imali natpis da je riječ o štrajku solidarnosti i kako će trajati od 12 do 14 sati. Pri tome su vozili polako i trubili sve vrijeme. Detaljnije pročitajte ovdje.

Štrajkali su i radnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ali i mnogi profesori s karlovačkog područja. Profesori u svim karlovačkim, ali i srednjim i osnovnim školama u Karlovačkoj županiji od 12 do 14 sati prestali su s radom i na taj se način priključili štrajku upozorenja kojim od Vlade te resornog ministra traže da promijeni Zakon o radu kojim im ukida mnoge povlastice. Karlovačke komunalne tvrtke, osim ako djelatnici nisu raspoređeni na neke zadatke, od 12 do 14 sati prekinuli su posao i okupili se u zajedničkim prostorijama. Pročitajte što su izjavili.

U splitskim školama od 12 do 14 nije bilo nastave. Ili su satovi u prvoj smjeni bili skraćeni ili nisu održana dva zadnja školska sata.

Sa štrajkom upozorenja solidarizirali su se i vozači Prometovih autobusa, koji su od podne do podne i pet stajali i trubili, ali putnici kašnjenje od pet minuta nisu ni primijetili. Štrajku solidarnosti priključili su se i liječnici u KBC-u Split, također bez posljedica po pacijente.

I sindikalni povjerenici riječkog HNK Ivana pl. Zajca podržali su štrajk solidarnosti. Pridružili su se i radnici 3. maja. Dvosatnom štrajku odazvali su se i zaposlenici osnovnih i srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji te na Sveučilištu u Rijeci. Od 12 do 14 sati zatvorena su bila i vrata svih odjela Gradske knjižnice Rijeka. U KBC-u Rijeka nije se štrajkalo, baš kao ni u riječkim komunalnim i trgovačkim društvima. Štrajkalo se i u istarskim osnovnim i srednjim škola te na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile. Detaljnije o štrajku na riječkom području pročitajte ovdje.

Članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske iz Krapine okupili na središnjem Trgu Ljudevita Gaja. Prolaznicima su dijelili letke, a kako je rekao čelnik Vjekoslav Čaklec, štrajk podržavaju kao udruga umirovljenika čiji je neposredni interes opstanak stabilnog, sigurnog, zaštićenog i dostojno plaćenog rada, jer se samo tako može održati društvo solidarnosti. Traže i da se zaustavi zakon koji mladima onemogućava pronalazak posla. Situaciju u Krapini možete pratiti ovdje.

U štrajku solidarnosti sudjelovala je većina zaposlenih u javnom i realnom sektoru na području Varaždinske županije. Prema riječima Nevenke Poljak, regionalne povjerenice SSSH-a, nisu imali dojava da je netko od poslodavaca ometao pripremu i provođene štrajka. Štrajk su podržali i zaposleni u svih dvanaest srednjih škola Varaždinske županije. Zvonimir Lončar, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da ni jedna škola srednja škola od 12 do 14 sati nije radila. Djeca su poslana kućama i nikakvih problema u provođenju štrajka nije bilo. Detaljnije pročitajte ovdje.

I u Zadru i u Šibeniku dana je podrška štrajku solidarnosti. - Bit predloženog zakona jest lakše otpuštanje radnika, a ne olakšava se zapošljavanje. To je gotovo robovski rad, a oslabljuje se i sindikat - rekao je u povodu štrajka zbog Zakona o radu zadarski sindikalist Vedran Uranija. Potporu štrajku solidarnosti dao je i sindikat zadarskih umirovljenika.

U koprivničkoj Obrtničkoj školi štrajkalo je 24 od 91 zaposlenika. Ravnatelj Ratimir Ljubić rekao je da se 70 posto nastave odvijao normalno, a ostali učenici pušteni su kućama. U Podravki d.d. radilo se normalno, ali je podijeljeno oko 2000 naljepnica s natpisom "Štrajk solidarnosti". Drugim riječima, svi koji su bili solidarni nosili su naljepnice. Štrajkalo se nije ni u Belupu. Na Danici je, pak, s radom prekinulo oko 200 radnika.

Autobusi i tramvaji zaustavili su se na pet minuta i u Osijeku. Vozači Gradskog prijevoza putnika tako su se pridružili štrajku solidarnosti.

Znak solidarnosti

Solidariziranjem su sindikalci našli formulu da provedu neki oblik općeg štrajka, pojam kakav važeći Zakon o radu ne poznaje, za razliku od štrajka solidarnosti. Povede li Sabor sutra raspravu o izmjenama ZOR-a, a po svemu sudeći hoće, na Markovu trgu istodobno će se prosvjedovati, najavili su sindikalni čelnici.

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

– Ovakav oblik štrajka dosad nije provođen, to je upozoravajući štrajk i priprema za nešto što će uslijediti poslije – kazao je Krešimir Sever dodavši da bi “mudra vlast znala prepoznati znake vremena”. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao je kako očekuju da se nacija probudi, javlja HRT.

– Naši građani pokazuju srčanost i zajedništvo u mnogim humanitarnim akcijama, dok nam istodobno, kad je riječ o ovakvoj vrsti djelovanja, nedostaje društvene solidarnosti. Političke elite ubile su ljude u pojam – kazao je Sever i dodao da će se takve akcije solidarnosti provoditi i ubuduće.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Ozren Matijašević uzvratio je premijeru koji je kazao da “sindikati galame”, da to vrište podaci o 384.000 nezaposlenih i trećini siromašnih građana te pozvao na “ustrajnost do prijevremenih izbora”. Vilim Ribić nazvao je Vladu nesposobnom organizirati društvo.

Hrvatski laburisti podržali štrajk

– "Najuspješnija vlada koju je Hrvatska imala", kako je samu sebe bez ijednog argumenta proteklog vikenda okrunila trenutačna postava u Banskim dvorima, pokušava donijeti opasni i najštetniji ZOR dosad, bez dogovora sa sindikatima, i njime dodatno dramatično umanjiti prava i dostojanstvo radnika. Radit će se do 60 sati tjedno, uz famoznu preraspodjelu radnog vremena. No, s obzirom na činjenicu da je od 2003. godine više od 83 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme, radnici neće biti u prilici preraspodijeliti radno vrijeme jer će poslodavac u međuvremenu, nakon što radniku istekne ugovor preko agencije, unajmiti novog radnika kojeg će iskorištavati do krajnjih granica izdržljivosti. I sam je ministar rada poručio da možemo zaboraviti na podjelu na osam sati rada, osam sati odmora i osam sati spavanja – istaknuli su Hrvatski laburisti koji podržavaju štrajk solidarnosti i ujedno traže povlačenje Zakona o radu koji je potpuno ''antiradnički i anticivilizacijski''.

Općem štrajku solidarnosti koje su organizirale sindikalne središnjice, Sindikat novinara Hrvatske pridružio se skupovima solidarnosti koji su održani u podružnicama u vremenu između 12,00 i 12,30 sati. Za te skupove iskorišteno je pravo na polusatnu stanku iz Zakona o radu (članak 52.). Na skupovima solidarnosti u podružnicama, okupljenima su se obratili sindikalni povjerenici i objasnili zbog čega štrajkaju sindikalne središnjice i koje su najspornije odredbe predloženih izmjena. Članovi SNH-a pozvani su također da se odazovu središnjem prosvjednom sindikalnom skupu koji se u srijedu, 26. veljače 2014. godine održava u Zagrebu.

HSS je danas od Vlade zatražio da vladajući odgode predviđenu raspravu o izmjeni Zakona u radu te da se ponovo provedu konzultacije s predstavnicima sindikata i poslodavaca, ali i svih ostalih zainteresiranih strana.

>> Mrsić: Štrajk će samo pogoršati situaciju

Komentara 163

Avatar jure23
jure23
11:48 25.02.2014.

bit će bolje 2012.. bit će bolje 2013.. bit će bolje 2014.. bit će bolje 2015.. ma i to bit će bolje

Avatar deziderij
deziderij
07:41 25.02.2014.

Ma kakav solidarni štrajk ? Nema tu pravih lidera a pogotovu osviještenog naroda koji bi se zbilja pobunio pa s ovim kozmetičkim štrajkovima ispadamo i više nego jadni a vladajućima se jedino mogu gaće tresti - od smijeha.

Avatar XXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXX
14:22 25.02.2014.

Sve stalo osim Audia 6

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije