Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici upozoravaju da bulimija razara organizam

Opasnost od aresta i kome

13.03.2007.
u 19:45

Bulimija i anoreksija razaraju organizam i nerijetko vode u smrt. U oba slučaja riječ je o duševnim poremećajima, a jedina razlika jest da bulimičarke češće ostanu neprimijećene jer ih ne odaje promjena u izgledu tijela, napominju liječnici.

I dok se anoreksičarke izgladnjuju, bulimičarke imaju napadaje prežderavanja. U kratko vrijeme unesu goleme količine hrane, a svaku epizodu prežderavanja prati epizoda "čišćenja". Laksativi su čest izbor, no većina djevojaka jednostavno gurne prst u usta i isforsira povraćanje.  

 Kod povraćanja opasnost prijeti od smanjenja elektrolita. Ako je srce osjetljivo, zbog nedostatka kalija mogu se javiti srčane aritmije, a nisu rijetke ni nagle smrti  upozorio je Danijel Buljan, neurolog i psihijatar u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice". Tako je stradala i najpoznatija bulimičarka na svijetu, Terri Schiavo.

Samo su rijetki znali da je Schiavo desetljećima povraćala, sve dok nije dobila srčani arest. Mozak joj je ostao bez kisika, a ona je završila u komi. Dok se anoreksija ne može prikrivati, jer djevojka kopni, bulimija godinama može ostati neprepoznata jer takve djevojke imaju idealnu težinu. Ipak, muče ih bolovi u želucu, grčevi u mišićima, kiselina im nagriza sluznicu želuca, uništena im je zubna caklina.  

 Liječenje se provodi kao kod anoreksije  psihofarmacima, najčešće antidepresivima, psihoterapijom i obiteljskom terapijom  dodaje Buljan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije