Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opekline u želucu

Opasan TikTok trend: Oko 25 djece u Indoneziji ozlijeđeno zbog 'zmajevog daha'

U.S.-TIKTOK-EXTENSION-DEAL
Foto: Liu Jie/XINHUA/PIXSELL
1/3
17.01.2023.
u 10:25

Kolokvijalno nazvan "zmajev dah", chiki ngebul ili chikibulis bomboni su obloženi tekućim dušikom. Ako se konzumiraju prije nego što je tekući dušik ispario, postoji mogućnost opeklina i perforacija crijeva, a u najtežim slučajevima može dovesti do smrti, rekao je dr. Dicky Budiman, indonezijski liječnik.

Više od 20 djece ozlijeđeno je u Indoneziji nakon što su sudjelovali u TikTok trendu u kojem su snimljeni kako jedu uličnu grickalicu prožetu tekućim dušikom poznatu kolokvijalno kao "zmajev dah". Vlada je upozorila na opasnosti od korištenja tekućeg dušika u hrani i pozvala na veći oprez nakon što su neka djeca pretrpjela opekline u želucu i otrovala se hranom dok su jela chiki ngebul ili chikibulis, bombone obložene tekućim dušikom. Naime, tekući dušik uzrokuje da grickalica izgleda kao da se dimi kada se konzumira. 

Ako se konzumira prije nego što je tekući dušik ispario, postoji mogućnost opeklina i perforacija crijeva, a u najtežim slučajevima može dovesti do smrti, rekao je dr. Dicky Budiman, indonezijski liječnik i istraživač globalne zdravstvene sigurnosti na Sveučilištu Griffith, navodi The Guardian

Opekline kože i ozbiljne poteškoće s disanjem drugi su potencijalni rizici, rekao je u izjavi glavni ravnatelj indonezijskog ministarstva zdravlja Maxi Rein Rondonuwu. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, ali je ministarstvo priopćilo da je oko 25 djece ozlijeđeno, a dvoje je hospitalizirano. Budiman je rekao da bi broj pogođene djece mogao biti puno veći.

Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tekući dušik i istovremeno ih informiraju o tome kako potrošači mogu sigurno uživati ​​u njemu. Prodajnim mjestima na ulici savjetuje se da uopće ne prodaju takve grickalice. Također, od škola je zatraženo da educiraju djecu o opasnostima.

Na TikToku deseci videozapisa, popraćeni plesnom glazbom, prikazuju tinejdžere i djecu kako jedu chiki ngebul. U jednom videu, koji je prikupio gotovo 60.000 pregleda, može se vidjeti dijete koje puše dim kroz rupu u grickalici. 

Iako je "zmajev dah" prisutan već nekoliko godina i tekući dušik se obično koristi u hrani, takvim je grickalicama sada lakše pristupiti nego što je to ranije bio slučaj, rekao je Budiman te istaknuo kako se čini da grickalici pada cijena te da se povećava broj poduzeća koja koriste tekući dušik.  

Komentara 1

WT
WTF!
11:32 17.01.2023.

Učitelj ispao seksist zbog banalnog razloga,a samo smatrao da će dječaku ta radnja biti lakša. Ove mame kaj smatraju da je to za prijavu,ne znam kaj imaju u glavi. Propuh?🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije