Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo socijalne politike

Opačić pripremila iste izmjene Zakona o dječjem doplatku koje je odbila kad ih je Novak predlagao

Milanka Opačić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.06.2015.
u 13:54

Poslodavci su bili obvezni do kraja 2014. dostaviti podatke o broju zaposlenih osoba s invaliditetom, što je pokazalo da je prijavljeno 10.203 osoba zaposlenih kod 2533 poslodavca

Predstavljajući Saboru izvješće o radu za 2014. godinu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak poručila je danas da je iz Ministarstva socijalne politike i mladih stigao prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku, kojima bi se ispravila diskriminacija koju već 13 godina trpi 1100 osoba s invaliditetom jer ne primaju 831,50 kuna naknade koju istovremeno pod istim uvjetima doživotno prima njih 4000. Podsjetimo, tu istu izmjenu zakona prije mjesec dana predlagao je nezavisni Mladen Novak, ali je Vlada prvo dala negativno mišljenje na njega, a zatim Sabor nije podržao taj Vladin prijedlog da se zakon odbije. Međutim, Sabor nikada nije niti donio njegov prijedlog zakona jer nikada nije glasovao o njemu i od tada Novak vodi pravnu bitku kroz saborske odbore da se to glasovanje odradi, ali od vladajućih dobiva nemušte odgovore i isprike, pa taj problem do danas nije riješen.

– To ne samo da je odbijeno nego čak mogu reći da je u samom postupku odbijanja izvršna vlast,  zakonodavna vlast kršila zakon. Kršen je i Poslovnik, a Poslovnik je zakon po kojem funkcionira ovaj Sabor. To je bio igrokaz koji je bio, na žalost, velika sramota svih nas ovdje. Ponavljam, nije u pitanju jedna vlast, u pitanju je razdoblje od 13 godina i problem koji su prešućivale i ignorirale sve vlasti u tih 13 godina. Imamo situaciju da premijer teatralno poziva oporbu da predlaže, a onda se dogodi jedan od najdrastičnijih primjera da vladajući opstruiraju i svi se slažu – osvrnuo se nezavisni Mladen Novak na probleme koje je imao sa svojim prijedlogom zakona. Inače, u sabornicu je došao u majici s natpisom "S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom se ne možemo nositi", pa je tu poruku komentirao nezavisni Branko Vukšić.

– Država je posve izgubila funkciju pa ću  još jednom ponoviti što piše na majici. "S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom se ne možemo nositi." Međutim u Hrvatskom saboru kad je kolega Novak tražio ispravak velike nepravde koalicijski partneri na vlasti su rekli ne, mi nećemo njima pomoći, mi ćemo to u proceduru i kako dugo će to trajati. Trajat će mjesecima i oni kojima je najpotrebnija neće dobiti pomoć od države – tvrdi Vukšić.

HDZ-ova Đurđica Sumrak odlučila je Novaku čestitati na predlaganju zakona i hrabrosti, a Novak je podsjetio da problem postoji već 13 godina.

– Bilo je vremena, bilo je prostora, bilo je mogućnosti, a,ako ćemo iskreno, ta ista građanska inicijativa obraćala se zastupnicima prije mene –  i zastupnicima SDP-a, i zastupnicima HDZ-a, i još nekih parlamentarnih stranaka, no nažalost to nikad nije pokrenuto. Zašto, ne znam. To možda treba pitati te zastupnike. Vi meni čestitate zbog toga što sam odradio ono što vi niste htjeli, dobro, hvala vam – uzvratio joj je Novak.

Inače, Slonjšek je, govoreći o izvješću, objasnila kako se broj pojedinačnih pritužbi najviše odnosio na područja socijalne skrbi, rada i zapošljavanja, pristupačnosti i mobilnosti, obrazovanja i mirovinskog osiguranja. Kao najveći problem osoba s invaliditetom izdvojila je zapošljavanje te ustvrdila da bi od ukupno 515.782 registriranih osoba s invaliditetom barem polovina mogla raditi kada bi im se osigurala podrška u školovanju i radu.

– Obveza kvotnog zapošljavanja otvorila je pitanje stvarne pripremljenosti osoba s invaliditetom za potrebe gospodarstva i tržišta pa su sad došli na vidjelo zastarjeli obrazovni programi i nespremnost sustava – tvrdi Slonjšak te dodaje kako poseban problem sa zapošljavanjem imaju žene, posebice iz ruralnih područja. Tako je od ukupno 678 zaposlenih žena u 2014. godini, samo njih 36 posto s invaliditetom.

Poslodavci su bili obvezni do kraja 2014. dostaviti podatke o broju zaposlenih osoba s invaliditetom, što je pokazalo da je prijavljeno 10.203 osoba zaposlenih kod 2533 poslodavca.

– Ovo što piše u Izvješću dokaz je da je funkcija države u potpunosti promašena. Čujemo svaki put, i ovdje u Hrvatskome saboru, kako se pojedini zastupnici zalažu za smanjenje poreza i omogućavanje kredita kapitalistima. Njima treba, zašto? Kako bi mogli i drugi, pa onda i osobe s invaliditetom dobiti mrvice sa stola. Država je sasvim izgubila funkciju – komentira Vukšić.

HDZ-ova Nada Murganić primijetila je, čitajući izvješće, da osobe s invaliditetom nisu ravnopravni članovi našeg društva iako imamo dobru zakonsku podlogu.

– Stambena politika je prepuštena jedinicama lokalne samouprave i ne ovisi samo o njihovoj materijalnoj snazi nego i o svijesti, i potrebi i načinu zbrinjavanja ove populacije. RH se opredijelila za transformaciju velikih smještajnih kapaciteta koji postoje u ustanovama u stambene zajednice, odnosno tzv. inkluzije, a njih nema dovoljno – zaključila je Murganić.

>> 'Nismo lako povlačili tu vrstu političkog oružja, sada moramo'

Komentara 14

Avatar mili99
mili99
14:04 12.06.2015.

To je standardni stil vladajucih,ukradi tudji rad i predstavi kao svoj!

Avatar mili99
mili99
14:04 12.06.2015.

Zasto me to uopće ne cudi od Opacicke?!

Avatar mili99
mili99
14:06 12.06.2015.

Najgora Vlada u povijesti Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije