Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda nad fašizmom

'Ono što su antifašisti bili 40-ih, to su naši branitelji bili 90-ih'

antifašizam (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
22.06.2012.
u 08:56

Ne smijemo odustajati od otpora koji brani slobodu i pravo na posebnost. Antifašizam predstavlja okupljanje i otpor nehumanim idejama - rekao je Milanović.

Na današnjoj svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, gdje je prije 71. godinu osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj, sudjelovali su najviši državni dužnosnici. Zajednički vijenac u 10.55 sati položili su premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Okupljanje i otpor nehumanim idejama

- Ne smijemo odustajati od otpora koji brani slobodu i pravo na posebnost. Antifašizam predstavlja okupljanje i otpor nehumanim idejama - rekao je Milanović.

- Peti put sam ovdje no prvi put govorim. Antifašizam nije ideja niti vrijednost sama po sebi. To je savez ljudi, dobrih ljudi koji su pružili otpor lošima, otpor zlu. Pitali su me zašto Hrvatska obilježava 22. lipnja, kada ni jedna druga država to ne čini. Hrvatska je drugačija po tome što je ovaj narod više nego ijedan drugi sudjelovao u ovakvoj vrsti otpora, a to je otpor koji brani slobodu - poručio je okupljenima Milanović, rekavši da je bilo i zločina u toj antifašističkoj borbi.

- Jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti upravo je Dan antifašističke borbe. Okupljamo se svake godine da istaknemo važnost danu kada je Hrvatska rekla ne fašizmu i nacizmu, dan kada svojim očevima i djedovima odajemo počast - poručio je predsjednik Josipović, istaknuvši i kako je antifašizam naša baština i dio nacionalnog identiteta.

Ne zanemariti ni ono loše

- Ne smijemo zanemariti ni ono loše u događajima 1940-ih godina. Ali Hrvatska je bila na pravoj strani, znamo da je bilo pravedno sudjelovati u antifašističkoj borbi. Ono što su antifašisti bili tada, to su naši branitelji bili 90-ih - kazao je Josipović napominjući i kako mu je žao što svake godine ima sve manje i manje onih koji su oružjem tada branili čovječnost.

Na svečanosti u šumi Brezovica bili su i Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, te županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel. Vijence kod spomenika prvom partizanskom odredu položili su visoki državni dužnosnici, te predstavnici lokalnih vlasti i antifašističkih udruga, a program su uveličala lokalna pjevačka društva.

>> Mesić: Ustav RH je građen na antifašizmu ali neke grupe to nastoje negirati

Komentara 1461

RA
rastamanaman
12:43 22.06.2012.

@cactus u kojem svijetu paranoje živiš ti?

PP
pp
18:54 22.06.2012.

dolje antifašisti!

JJ
Josip Jelavić
14:43 22.06.2012.

ban

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije