Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primjer Kako s ratar

Onima koji provode dane uz pivo i bez rada treba ukinuti naknade

'podravina -160810-starogradacki marof - virovitica  - tomislav ficko, vlasnik opg-a proizveo i prodao 70 tona luka, a da je imao mogao je prodati dvostruko vise  snimio Dragutin Santosi/vecernji list
'dragutin.santosi@vecernji.net'
16.08.2010.
u 16:50

OPG Tomislava Fička iz Starogradačkog Marofa kod Virovitice proizvodi luk, krumpir i papriku, u čemu uz obitelj sudjeluju i sezonci. I svi su zadovoljni

Vrijeme kada su hrvatski poljoprivrednici, od godišnjeg prihoda sa 10 katastarskih jutara pod pšenicom i 10 katastarskih jutara pod kukuruzom, kupovali automobil Golf pripada prošlosti, i to treba zaboraviti, tvrde podravski poljoprivrednici, koji su u posljednjih desetak godina potpuno promijenili plodored na svojim oranicama. Poglavito proizvode povrće, a ratarske kulture, najčešće uljarice, siju tek kada za to postoje tržišne potrebe i sigurnost dobre zarade.

Krenuli od nule

Kako to rade u selu Starogradačkom Marofu nedaleko od Virovitice pokazuje primjer uzornog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomislava Fička (52), koji sa suprugom, te dvoje odrasle djece i zetom, nema poteškoća u prodaji proizvedene hrane i dohodovnom poslovanju.

– Kao i svi, krenuli smo od nule. Na vlastitih šest hektara oranica, zakupljenih pet hektara, te 18 hektara u koncesiji, povrće je više od 10 hektara. Sva zemlja baš nije za povrće, a svake četiri godine potrebno je promijeniti kulturu. Lani smo proizveli 40 tona krumpira, zatim 80 tona luka i 90 tona paprike. Tržište je sve otkupilo, a da smo imali, prodali bismo i više – kaže Fičko.

Živi se od rada

Ove godine OPG Fičko doživjelo je štete od poplava i leda, koje će im odnijeti gotovo 30 posto očekivanog prihoda. Na povrće i uljanu repicu koju su zasijali Fičko je trebao dobiti oko 60.000 kuna državnih poticaja, od kojih, međutim, još nije stigla niti jedna kuna.

– Ne živi se od poticaja, nego samo od rada, i seljaci trebaju zaboraviti da se od tri dana oranja, tri dana sjetve i tri dana žetve može dobro živjeti. Što se tiče ratarstva, to smo mi Podravci već odavno razriješili. U proizvodnji povrća, uz ukućane, koji rade od 7 do 19 sati, godišnje uzimam sezonske radnike koji odrade više od 500 radnih dana – izjavio je Tomislav Fičko. I njegov OPG treba više zemlje za obradu.

– Sin, kći i zet završili su škole, ali nema posla. Svima koji žele raditi Općina treba osigurati zemlju, a onima koji dane provode bez rada, uz pivo i socijalnu pomoć, treba ukinuti ili smanjiti naknade i potjerati ih da rade – poručuje uspješni proizvođač povrća.

I nas također.

Večernji list 
jednostavno 
podravski

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
14:53 17.08.2010.

Krenimo masovno u uzgoj povrća i domaćeg voća : )) a nakon toga idemo na partiju boća :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije