Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME

Olujno jugo poharalo Jadran, za srijedu upaljen crveni alarm: Najgore tek dolazi

Jako jugo u Kaštelima stvaralo velike valove
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/19
12.11.2019.
u 21:16

Nevrijeme nije zahvatilo samo Dalmaciju nego i cijeli Jadran. Kako javlja Istramet, Istru večeras tek očekuje pravo nevrijeme

Olujno jugo obrušilo se nad Jadranom. Iz cijele Hrvatske pristižu izvještaji o štetama koje je uzrokovao snažni vjetar. Osim vjetra probleme stvara i obilna kiša koji su, između ostalog, po četvrti put u šest godina od kada je sagrađena spltiska Zdravstvena škola odnijeli fasadu s te zgrade.

Dijelovi fasade počeli su padati oko podneva, sa sjeverne strane zgrade, pred ulazom u školu, pa je velika sreća da nikog nije bilo i nitko nije stradao. Poslijepodnevna nastava je otkazana i postavljena je ograda.

Ravnateljica Mirjana Kurtović kaže da problem loše izvedenih radova i to baš na dijelu zgrade u kojima su skupi, suvremeno opremljeni laboratoriji, može prouzročiti veliku štetu, a ne može se riješiti bez pomoći Ministarstva. U ovu školu država je uložila 50 milijuna kuna.

Iako smo danas bili svjedoci apokaliptičnim scenama iz Dalmacije, velike količine kiše tek se očekuju.

– Prava količina će tek pasti, u sljedeća 24 sata je moguće i više od 100 litara kiše po četvornom metru – rekla je prognostičarka Ana Bago Tomac za Dnevnik Nove TV.

Kiša će najviše padati na južnom Jadranu i u dalmatinskom zaleđu.  

Meteoalarm je i za srijedu izdao crvena upozorenja za područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije zbog jakog vjetra koji će puhati do 140 kilometara na sat.

VIDEO Poplava u Šibeniku: More ušlo u ugostiteljske objekte na rivi

VIDEO Olujno jugo na Punta Planki

Zbog olujnog juga otoci su ostali odsječeni od svijeta. Katamaranski i veći dio trajektnog prometa su u prekidu. Brza cesta Solin Klis otvorena je samo za osobna vozila.

VIDEO Poplavljena šibenska riva od juga

Dubrovačko-neretvanska županija: Olujno nevrijeme prouzročilo više od 70 intervencija vatrogasaca

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u utorak navečer za Hinu kako je diljem županije, od Lastova i Neretve do Mljeta i Konavala, od jutra zabilježena 71 intervencija vatrogasaca, najčešće u uklanjanju srušenog drveća, a ista razina pripravnosti bit će i u srijedu. Simović je istaknuo kako su srećom sve intervencije bile brze i jako dobro koordinirane.

„Imali smo danas i dojavu iz Stona o podizanju razine mora, a večeras o intervenciji na jednoj palmi u Orebiću. Sve u svemu, sve se rješava brzo, a jednakim intenzitetom nastavljamo i sutra“, rekao je Simović.

Iz gradske uprave poručili su građanima da budu svjesni opasnosti te da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća.

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom uzrokuje probleme u cestovnom i pomorskom prometu u utorak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s naletima vjetra do 130 kilometara na sat, priopćili su iz Civilne zaštite. Županijski centar 112 Dubrovnik nakon 10 sati zaprimio je više dojava građana i žurnih zahtjeva. U Nacionalnom parku Mljet bilo je srušeno nekoliko borova koji su pali na državnu cestu DC120, a na cesti D8 kod Slanog i na cesti Prižba - Brna dojavljeni su odroni. Srušeno je nekoliko telefonskih i stupova električne energije, a mnoga su porušena stabla i grane na u više naselja.

Neslužbeno, po nekim mjeriteljima na brdu Petka u Dubrovniku zabilježen je udar vjetra od 145 kilometara na sat. Most dr. Franje Tuđmana tijekom dana bio je otvoren za promet, a promet u Zračnoj luci odvijao se po redu letenja. Prekinuta je katamaranska linija Dubrovnik-Mljet-Lastovo.

VIDEO Olujno jugo u Uvali Lapad

Mnoge rive u Dalmaciji su poplavljene, a more se izlilo i na čiovskom dijelu Trogira. Pod vodom je i Hvar.

Veliki valovi zbog jakog juga poplavili rivu u Vodicama

Jako jugo u Kaštelima stvaralo velike valove
1/12

Vatrogasci Jelsa su putem Facebooka uputili apel građanima da s povećaju pažnju za vrijeme boravka na otvorenom prostoru i na prometnicama zbog srušenih stabala i raznih predmeta.

Poplavljena šibenska riva od juga

Jako jugo u Kaštelima stvaralo velike valove
1/15

VIDEO Poplava u Omišu

No nevrijeme nije zahvatilo samo Dalmaciju nego i cijeli Jadran. Tako je u Istri od ponoći do 11 sati najviše kiše palo u Vodnjanu, Marčani i Puli. U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Puli (Stancija Peličeti), čak 46 mm, javio je Istramet.

- Pogledajte koja mrcina od ciklone je trenutno u Sredozemlju. Centar se premješta prema sjeveru. Do kasne večeri jugo je i kod nas u Istri! - piše Istramet.

Zbog nevremena na Jadranu u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije.

Komentara 20

Avatar rubinet
rubinet
14:39 12.11.2019.

Treba fasadu prilagoditi atmosferilijama. Stoga minus ide i arhitektu,projektantu i svima koji odlučuju.

DU
Deleted user
14:41 12.11.2019.

Tko je bio izvodjac radova?

Avatar dras32
dras32
15:02 12.11.2019.

Nijednog vijka na stiropor im ili kakve već jesu termoizolacijske ploče, samo zaljepljeno i to ne cijelom površinom već "na fleke", to se zove fušeraj i u normalnim zemljama u kojima izvođač radova mora dati garanciju na svoj posao, ovakve stvari izvođač radova mora otkloniti o svom trošku. A kod nas još naslov kaže, jugo OPET odnio fasadu. Bravo za takve rapolagatelje javnim, našim novcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije