Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagla promjena

Oluje prijete većem dijelu zemlje, izdana upozorenja: Moguće su bujične poplave, jak vjetra i tuča

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.07.2023.
u 06:13

Na moru se toplinski val nastavlja uz tople i vrlo tople noći koje ne pružaju predah te dnevne vrućine, pogotovo potkraj tjedna i početkom idućeg

Vrućine će na kopnu danas zamijeniti kiša i grmljavina. DHMZ je izdao upozorenja za cijelu zemlju. Upaljen je narančasti meteoalarm za veći dio regija u zemlji gdje su mjestimice mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom i olujnim vjetrom.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava DHMZ u vremenskoj prognozi. Za splitsku regiju upaljen je crveni alarm zbog velikih vrućina.

Video Klimatologija o oluji koja je pogodila Zagreb: 'Ovo je jedan izdvojeni slučaj nestabilnosti'

Danas će u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promjenljivo i vrlo nestabilno. Mjestimice pljuskovi i grmljavina, prijepodne uglavnom na sjeverozapadu zemlje, a popodne i navečer očekuju se češći, ponegdje i intenzivniji pljuskovi. Lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće te uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, na sjevernom dijelu i sjeverozapadnjak, a navečer bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 30 do 35°C.

Foto: DHMZ

U petak će prevladavati sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku. Lokalno je moguć još poneki pljusak, ponajprije u gorju. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. U noći i ujutro podno Velebita mjestimice jaka bura, lokalno moguće i s olujnim udarima.

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba
1/23

Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20 na kopnu te između 20 i 25°C na moru. Najviša dnevna uglavnom do 30 do 34°C, samo ponegdje u gorju malo niža.

Vide: Oluja koja je iznenadila Zagrepčane srušila stablo na automobil

"Danas će vrućine na kopnu većinom zamijeniti upozorenja na grmljavinsko nevrijeme koje je najvjerojatnije na sjeveru, a pljuskovi će popodne biti česti. Zatim većinom sunčano, najprije uz dva temperaturno ugodnija dana, a od nedjelje novi toplinski val s dnevnom temperaturom oko 35°C, pa i više. Na moru se toplinski val nastavlja uz tople i vrlo tople noći koje ne pružaju predah te dnevne vrućine, pogotovo potkraj tjedna i početkom idućeg. Nebom će dominirati sunce, a sjeverozapadnjak i jugozapadnjak nakon juga i bure. A samo će u četvrtak na sjevernom Jadranu biti nestabilnije uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, sažeta je prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentara 8

V0
Vlaskoulicanec4.0
06:47 13.07.2023.

Na moru je ljeti vruće. Nevjerojatno! Prava klimatska katastrofa!!!

GO
Gorski
08:31 13.07.2023.

A šta nas tek čeka u siječnju,"kataklizma."Novinari će se javljati iz Delnica i postavljat pitanja voditelju zimske službe dali ih je iznenadilo tih 21,5cm snijega i kako bi rekao Božinović "ostanite doma"

OD
odlučni
11:00 14.07.2023.

Sve se to moglo unlazit onako kako se to radilo prije.Vise vi nesmijete pucati i razbijati ledene oblake.A valjda je bolje da led razbija usjeve kuce aute.Sto mi moramo u svemu bas slusat Evropu.Led se uvjek prije razbio i bilo je steta ali od kise od vjetra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije